U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Vježbajmo zajedno: vježbe snage za mišiće nogu
Objavljeno: 17.03.2007.
Kako mišići leđa i trbuha imaju ulogu stabilizacije i ravnoteže, tako mišići nogu služe kao glavni oslonac i nositelj tijela. Ojačajte ih!

Kako mišići leđa i trbuha imaju ulogu stabilizacije i ravnoteže, tako mišići nogu služe kao glavni oslonac i nositelj tijela. Mišići nogu odgovorni su za niz pokreta kao što su hodanje, trčanje, penjanje i spuštanje po stubama. Podijeljeni su u nekoliko skupina.

Mišići zdjelice - Povezuju kosti zdjeličnog obruča i slabinskog dijela kralježnice s gornjim dijelom bedrene kosti, sudjelujući u premještanju težine tijela pri hodu. Unutarnju grupu čine dva, a vanjsku čak devet mišića koji potpuno okružuju zglob.

Veliki mišić stražnjice (m. gluteus maximus) osobito je razvijen, što je posljedica uspravna stava. On je glavni ispružač i rotator bedra prema van, a naročito je aktivan pri brzom hodu, penjanju i trčanju. Prilikom ustajanja iz sjedećeg položaja, penjanja uzbrdo i skakanja osigurava ispružen položaj u zglobu kuka i sprječava pad zdjelice i trupa prema naprijed.

Mišići natkoljenice - Na prednjoj strani nalazi se jedan od najsnažnijih mišića, četveroglavi (m. quadriceps femoris) tvore ga četiri jaka mišića pa obuhvaća gotovo cijelu prednju i postraničnu stranu natkoljenice. Omogućuje ispružanje noge, a ima i veliku ulogu kod učvršćivanja zgloba koljena. Uz njega tu se nalazi još i m. sartorius, koji je najduži mišić u tijelu.

Unutarnja skupina mišića tvori trokutasti mišićni masiv s vrhom na zdjeličnoj kosti i bazom duž unutarnje i stražnje strane bedrene kosti. Tu skupinu čini pet mišića sa zajedničkom funkcijom primicanja natkoljenice.

Stražnju skupinu tvore tri mišića (m. biceps femoris, m. semitendinosus i m. semimembranosus) koji sudjeluju u savijanju potkoljenice i istodobno je rotiraju prema unutra.

Mišići potkoljenice povezuju kosti potkoljenice s kostima stopala i omogućuju pokrete stopala. Dijelimo ih u tri skupine: prednju, lateralnu i stražnju. U prednjoj skupini su četiri mišića koji imaju funkciju pregibanja stopala prema prednjoj strani potkoljenice.

Postraničnu skupinu čine dva mišića koji podižu vanjski rub stopala. Stražnju skupinu čine mišići dubokog i površnog sloja (m. triceps surae, m. gastrocnemius, m. soleus i m. plantaris) koji omogućuju podizanje pete od poda (podizanje na prste), onemogućavaju savijanje potkoljenice prema naprijed i padanje tijela, a sudjeluju i u pregibanju zgloba koljena. Duboki sloj mišića služi za ispružanje stopala i pregibanje pojedinih članaka prstiju.

Mišići stopala - Uglavnom djeluju kao aktivne sveze svodova stopala.
Bez obzira na svakodnevno hodanje i kretanje, preporučuje se redovito vježbanje i jačanje mišića nogu kako ne bi došlo do hipotrofije, tj. pretjerana opuštanja zbog neaktivnog načina života i prekomjerna sjedenja. Jačanjem mišića nogu preveniramo nastanak ozljeda zglobova (skočni zglob, koljeno, kuk) nužnih za kretanje. Stoga slijedite sljedeće vježbe i uživajte!

Vježba broj 1
Početni položaj: Sjedeći, s pruženim nogama. Leđa ravna, stopala opuštena, ruke savinute u laktovima i oslonjene o natkoljenice.
Opis vježbe: Ispružite stopala i zategnite stražnju stranu nogu. Pritom potiskujte koljena prema podu.
Izvođenje vježbe: 2 - 4 serije do 15 ponavljanja

 

Vježba broj 2
Početni položaj: Sjedeći, s pruženim nogama, stopala zategnuta. Leđa ravna, ruke ispružene pored tijela i služe kao oslonac.
Opis vježbe: Podignite od poda ispruženu i zategnutu lijevu nogu. Pritom kontrahirajte muskulaturu nogu. Isto ponovite s desnom nogom.
Izvođenje vježbe: 2 - 4 serije do 15 ponavljanja

 

Vježba broj 3
Početni položaj: Sjedeći, s osloncem na podlakticama. Pogled usmjeren ravno, lijeva noga lagano savinuta, desna opružena i zategnuta sa stopalom usmjerenim u stranu.
Opis vježbe: Pruženu nogu podignite od poda. Pritom kontrahirajte muskulaturu nogu. Isto ponovite i s drugom nogom.
Izvođenje vježbe: 2 - 4 serije od 15 ponavljanja.

 

Vježba broj 4
Početni položaj: Ležeći na desnom boku. Glava oslonjena na donju ruku, druga ruka je ispred tijela kao oslonac. Donja noga je lagano savinuta, a gornja ispružena.
Opis vježbe: Ispruženu nogu podignite od poda. Pritom kontrahirajte muskulaturu nogu. Isto ponovite s drugom nogom.
Izvođenje vježbe: 2 - 4 serije od 15 ponavljanja

 

Vježba broj 5
Početni položaj: Ležeći na trbuhu. Lijeva ruka savinuta u laktu s prstima pod bradom. Desna ruka ispružena pored tijela s prstima ispod desnog kuka. Desna noga savinuta u koljenu, potkoljenica okomita na podlogu.
Opis vježbe: Podignite savinutu nogu petom prema gore. Pritom kontrahirajte muskulaturu nogu i leđa.
Izvođenje vježbe: 2 - 4 serije od 15 ponavljanja

 

Vježba broj 6
Početni položaj: Upor klečeći s osloncem na laktove. Pogled usmjeren u pod.
Opis vježbe: Desnu nogu ispruženu podignite od poda. Pritom kontrahirajte muskulaturu nogu.
Izvođenje vježbe: 2 - 4 serije od 15 ponavljanja

 

Vježba broj 7
Početni položaj: Stojeći licem prema osloncu u raskoračnom stavu. Stopala blago okrenuta prstima u stranu.
Opis vježbe: Spustite se u polučučanj s istodobnim podizanjem peta od poda.
Izvođenje vježbe: 2 - 4 serije od 15 ponavljanja

 

Informacije: VitaSport - Centar za sportsku rekreaciju osoba treće životne dobi, Trg sportova 10, ZP Mladost, 10000 Zagreb, tel. 098/ 31 56 32

Autori: Mario Kasović, prof. tjelesne i zdravstvene kulture; Nikolina Skender, prof. tjelesne i zdravstvene kulture; Simona Marković, prof. tjelesne i zdravstvene kulture // Izvor: www.vasezdravlje.com

Tekstovi