U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Vježbajmo zajedno: trbuh (vježbe snage - 1)
Objavljeno: 14.06.2007.
Trbuh je važan dio tijela i trebalo bi više paziti i brinuti se o njemu. Otkrijte kako ga ojačati.

Trbuh je važan dio tijela i trebalo bi više paziti i brinuti se o njemu. S obzirom na to da se najviše ističe, valja mu posvetiti posebnu pažnju. Oblikuju ga trbušni mišići s prednje strane tijela između rebrenog dijela skeleta, zdjelice i kralježnice. To su snažni, plosnati i široki mišići koji oblikuju prednju, postraničnu i stražnju trbušnu stijenku te kao steznik obavijaju unutarnje organe trbušne šupljine. Uz funkciju zaštite unutarnjih organa, regulacijom unutarnjeg pritiska trbušni mišići potpomažu važne životne funkcije, poput disanja, kašljanja te fiziološke funkcije (defekacija, uriniranje). Važnu ulogu imaju i u stabilizaciji, pokretljivosti i očuvanju funkcije kralježnice, što čovjeku omogućuje stabilnost pri kretanju.

Trbušne mišiće čine četiri glavna mišića.

  1. M. rectus abdominis - smješten je s prednje strane između donjeg ruba V., VI. i VII. rebrene hrskavice i gornjeg ruba preponske kosti. Glavna mu je funkcija pokretanje dijela tijela između prsnog koša i zdjelice (savija prsni koš, savija prsni i slabinski dio kralježnice prema zdjelici, podiže i savija zdjelicu prema prsnom košu).
  2. M. transversus abdominis - duboko položen mišić smješten između VII. i XII. rebrene hrskavice i linee semilunaris. Glavne su mu uloge dišna funkcija, sudjelovanje u tvorbi trbušne preše (istiskivanje sadržaja trbušnih organa), stabilizacija trupa te zaštita unutarnjih organa.
  3. M. obliquus abdominis externus - nalazi se između zadnjih osam rebara (vanjske strane i donjeg ruba) i preponske kosti, a pored mišića rectus abdominisa. Uloga mu je da potpomaže funkciju m. rectus abdominisa, zakreće kralježnicu i prsni koš na suprotnu stranu (a obostranom kontrakcijom prsni koš prema zdjelici i spušta rebra), što mu daje ulogu pomoćnoga dišnog mišića.
  4. M. obliquus abdominis internus - smješten je između preponske sveze i donjeg ruba X., XI. i XII. rebra. Ima ulogu savijanja grudi, slabinskog dijela kralježnice i prsnog koša prema zdjelici te zakreće kralježnicu i prsni koš u svoju stranu.

Neaktivnost i moderan način života pogoduju hipotrofiji (pretjerano opuštanje) mišića učvršćivača i stabilizatora kralježnice, a to su mišići leđa (o kojima smo pisali u prošlom broju) i trbušni mišići. Posljedica hipotrofije niz je zdravstvenih poremećaja, poput smanjene pokretljivosti i bolova u leđima, lošeg držanja i deformiteta kralježnice, otežana hodanja i kretanja, tj. obavljanja svakodnevnih tjelesnih aktivnosti.

Velik je broj različitih vježbi za trbušne mišiće koje možete izabrati ovisno o cilju koji želite postići. Želite li izravnati trbuh iz estetskih razloga, ojačati mišiće zbog prevencije boli u donjem dijelu kralježnice, ispraviti loše držanje ili se jednostavno bolje osjećati pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, tada će vam jačanje trbušnih mišića sigurno pomoći. Ovakav oblik vježbanja trebao bi biti sastavni dio svih vježbanja i trebao bi se provoditi redovito i svakodnevno kao i vježbe za leđne mišiće. Preporučuje se vježbanje svaki drugi dan ili najmanje dva puta tjedno.

prvi dio članka // drugi dio članka

Autori: Mario Kasović, prof. tjelesne i zdravstvene kulture; Nikolina Skender, prof. tjelesne i zdravstvene kulture // Izvor: www.vasezdravlje.com

Tekstovi