U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Zašto se potrebno istezati?
Objavljeno: 27.04.2007.
Gipkost je sposobnost zglobova da se kreću kroz cijeli raspon pokreta, a istezanje pomaže da imate bolji raspon pokreta i pomaže uravnotežiti grupe mišića ako smo pretjerali sa vježbanjem ili je to jednostavno rezultat lošeg držanja. Istezanje je uob

Gipkost je sposobnost zglobova da se kreću kroz cijeli raspon pokreta, a istezanje pomaže da imate bolji raspon pokreta i pomaže uravnotežiti grupe mišića ako smo pretjerali sa vježbanjem ili je to jednostavno rezultat lošeg držanja. Istezanje je uobičajeno najzanemareniji dio redovnog vježbanja.

Sada kada znate koliko je važno, više ga nećete preskakati, zar ne? Evo zašto:

  • Poboljšat ćete izvedbu i smanjiti rizik povrede
  • Smanjit ćete bol u mišićima i poboljšati držanje
  • Pomoći će smanjivanju bolnosti donjeg dijela leđa
  • Povećat ćete protok krvi i drugih hranjivih tvari tkivom
  • Poboljšat ćete koordinaciju
  • Više ćete uživati u vježbanju i pomoći će smanjiti stres

Kako se istezati ?
Uvijek se istežite nakon zagrijavanja jer istezanje sa hladnim mišićima može uzrokovati ozljedu. Zagrijte se sa 5-10 min kardio vježbi.

Osim istezanja nakon zagrijavanja, trebali biste se istezati i nakon vježbanja.

Bez naglih pokreta! Zadržite položaj dok ne osjetite nježno potezanje mišića. Ne bi trebalo boljeti, a naglim pokretima biste mogli uzrokovati da se polomi nešto osjetljivo ili vitalno!

Pokušajte zadržati svako istezanje nekih 15-20 sekundi kako biste postigli dugoročne prednosti gipkosti.

Istezanje među serijama kad radite sa utezima može pomoći da ta druga (ili treća) serija bude malo lakša!

Kada se istežete prije vježbanja, trebali biste istegnuti sve mišiće koje ćete koristiti. Dakle ako radite vježbe za donji dio tijela, istegnite kvadricepse, tetive, listove i članke. Isto se odnosi na istezanje poslije vježbanja, sjetite se istegnuti sve mišiće koje ste koristili.

Autor: Hrvoje Blažun // Izvor: http://www.fitness.com.hr

Tekstovi