U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Milan Bandić istrčao maraton
Objavljeno: 20.05.2007.
Bandić je istrčao maraton mira "Trčimo Gospi" koji se održao 19.05.2007. od Gruda do Međugorja.

Kako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer nije odustao od svog prvog maratona, otrčavši više od 42 kilometara od Gruda do Međugorja unutar približno četiri i pol sata, jednako tako, tvrdi, neće odustati ni od kandidature za predsjednika SDP-a.

Nakon maratona mira pod geslom “Trčimo Gospi!”, koji je pretrčao prosječnom brzinom od desetak km na sat, i u kojem je pobijedio Đuro Kodžo s rezultatom od dva i pol sata, Bandić kreće u “maraton” za stranačkog predsjednika.

- Nakon ovog, opet slijedi maraton. To je maraton na dugu prugu. Bavljenje sportom je preduvjet za psihičku ravnotežu. Na Glavni odbor SDP-a nisam išao jer sam sve odradio. Jelena Pavičić-Vukičević (tajnica Gradske organizacije SDP-a) poslala je kandidaturu, i to je to. A od konvencije sigurno neću odustati. Zašto bih odustao? Kakvo je to pitanje? - izjavio je Bandić večer uoči maratona u restoranu u Grudama.

Odbijao je razgovore o politici u kojoj je, kaže, faktor iznenađenja važan kao i sve ostalo pa zato gotovo nitko do posljednjeg trenutka nije znao hoće li se kandidirati.

- Pričajmo o maratonu i ljubavi koja me motivira, a ne o politici. Ja sam o politici svoje rekao, sada treba pustiti druge da govore - inzistirao je Bandić kojega su jučer na cilju u Međugorju dočekali mnogi uzvikujući: “Mile, Mile... Miki, Miki...”

- Sretan sam što sam prvi put u životu istrčao maraton - maraton mira Kraljici Mira, majci svih majki. Posvećujem ga svojoj majci koja je ovdje, supruzi Vesni i Ani Mariji, i svim majkama, i svim ljudima i mojoj Hercegovini i Hrvatskoj - poručio je Bandić nakon izlaska iz crkve u kojoj se istuširao i presvukao te krenuo na put prema Zagrebu kako bi stigao na utakmicu Dinamo - Hajduk.

Na maratonu se iza njega veći dio puta vozio službeni vozač u Touaregu Gradskog poglavarstva koji mu je svakih pet do deset kilometara dodavao, vodu, sokove, čokoladice... Maraton je s njim istrčao i njegov savjetnik Zdravko Čokić koji taj napor nije podnio s takvom lakoćom kao gradonačelnik.

- Na kraju sam povraćao, ali izdržao sam, i to je poput pobjede. Bilo je teško. Najteže je bilo zadnjih sedam kilometara jer je sunce upeklo. Bandiću je išlo bolje. Pred kraj maratona mislio sam - nikad više - ali sad već nekako mijenjam mišljenje - izjavio je savjetnik Čokić.

Maraton je prešla i Bandićeva sestra Tonka, koja ga nije pretrčala nego prehodala a krenula je, doznajemo, u pet ujutro. Trčao nije njegov brat Drago Bandić koji je maratonce ispratio na startu.

- Milan je oduvijek bio sportski tip. I ja sam nekad trčao, ali nakon srčanog udara više nisam u kondiciji - dodao je Drago Bandić. Bandićeva majka Blagica dočekala je svog sina i zagrebačkoga gradonačelnika u Međugorju.

- Sretna sam jer trči kao velik - izjavila je u prolasku, a Bandić je dodao da je novinari stalno obilaze, ali da ona uporno odbija dati intervju.

Članak preuzet s www.jutarnji.hr. Naslov članka: "Milana Bandića na maratonu bodrili mama, sestra i brat". Autor članka: Vanja Nezirović. Fotografija: Elvir Tabaković

Tekstovi