U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Raspored obroka prije i poslije treninga
Objavljeno: 01.12.2007.
Jedno od vrlo čestih pitanja trenerima je: Koliko prije i poslije treninga mogu jesti i što? Ako ste ikad osjetili nevoljkost na treningu ili otežanu koncentraciju, možda će Vam pomoći ovih nekoliko smjernica.

Treba konzumirati 2,5 do 3 sata prije treninga obrok sačinjen od namirnica s probavljivim bjelančevinama i kompleksnim ugljikohidratima. To bi bile npr. piletina, puretina, riba (bjelančevine) + krumpir/riža (ugljikohidrati) + salata bez ulja (ako je trening popodne ili navečer) ili npr. müesli s malomasnim jogurtom (ako je trening ujutro).

Svaki obrok treba konzumirati polako i umjereno, jer onda fiziološki mehanizmi na vrijeme kažu centru za glad: "'Ova količina nam je dovoljna!", dok kod brzog jedenja, te mehanizme često preteknemo brzinom gutanja. Posljedice su težak osjećaj u trbuhu i naravno, nemogućnost obavljanja bilo kakve fizičke aktivnosti.

Izbjegavajte voće prije treninga. Voće zna izazvati neugodan osjećaj nadutosti tijekom treninga.

Poslije treninga je potrebno nadoknaditi izgubljenu količinu glikogena u mišićima (a mišići su inače veliki potrošači energije, tj. što je veća aktivna mišićna masa, veći je i intenzitet metabolizma). Tada je prilika za komadić čokolade, bananu, breskvu. Mišićna potreba za glukozom je toliko visoka da sve što pojedete odlazi direktno u mišiće, a ne u potkožno masno tkivo. No ne pretjerujte sa slatkim!

Do dva sata nakon treninga trebalo bi opet pojesti uravnotežen obrok koji sada može sadržavati i teže probavljive namirnice (npr. mahunarke, teletinu, govedinu, svinjetinu, jaja...).

Izvor: http://okretfala.blog.hr/

Tekstovi