U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Hodanje
Hodanje-formula za duži i kvalitetniji život

U petak, 5. listopada 2007., u povodu Svjetskog dana pješaka PLIVA i Metro Express organiziraju zajedničku javnozdravstvenu akciju "Volim hodanje". koja će se istovremeno odvijati u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu.

U moru svakodnevnih informacija, načina, tehnika, sprava i mogućnosti koje bi nas trebale učiniti zdravima, često zbog njihove složenosti izgubimo volju za "ozdravljenjem" prije nego ih uopće počnemo primjenjivati.

Toliko puta dokazana teza da su najdjelotvornija rješenja ona najjednostavnija može se primijeniti i kada govorimo o tome kako biti zdrav.

Sigurno ste više puta čuli da je 30 minuta hodanja (ili bilo koje druge tjelesne aktivnosti) 5 puta tjedno dovoljno da spriječite ili barem odgodite većinu najčešćih bolesti od kojih obolijevamo. Unatoč tome, još više vjerujemo "čudesnim tabletama", različitim dijetama, magnetnim narukvicama...

I hodanje i "brza rješenja" obećavaju tjelesno i duševno blagostanje, samo što formula 30 minuta 5 puta tjedno nije nastala kada se netko, sjedeći u fotelji dosjetio kako brzo zaraditi novac, već je to dokazala grupa znanstvenika okupljena oko Honolulu Heart Study, studije koja je trajala 12 godina i pratila 8 000 osoba starijih od 60 godina. Neki od njih hodali su svakog dana po 3 kilometra, a neki su živjeli bez tog oblika aktivnosti. U tom razdoblju pratilo se od čega obolijevaju i umiru. Nakon 12 godina pokazalo se da je od ukupnog broja umrlih bilo 2.5 puta više onih koji nisu hodali.

Time se dokazalo da hodanje smanjuje mogućnost obolijevanja i smrti.

Zbog toga biste, razmišljajući o svome zdravlju, možda trebali i hodanju dati šansu u vašem životu.

Autor: dr. Pavao Vlahek
Izvor: http://www.plivazdravlje.hr