U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Hodanje
Vaš plan o početku hodanja

Odlučili ste nešto učiniti za svoje zdravlje i hodanje, odnosno pješačenje je Vaš izbor. Kako početi?

Sigurno ste čuli da postoji korist od 30 minutnog hodanja 5 puta tjedno.

Vjerojatno je da ćete ispočetka za to potrošiti puno više vremena od 5 puta 30 minuta odnosno 2.5 sati tjedno. Zbog toga bi se moglo dogoditi da pripremanje prije i raspremanje poslije odnesu puno više vremena nego hodanje samo i na taj način pobuditi crva sumnje u vama koji govori ?Nemam ja vremena za to?.

Da biste izbjegli tu zamku i ne biste odustali, slijedite slijedeće jednostavne preporuke:

  • prvi tjedan odredite 2 dana kada ćete hodati da bi svaki slijedeći tjedan dodali po još jedan dan dok ne dođete do 5 puta tjedno
  • neka tih 30 minuta dobije na vrijednosti, kao plaćanje računa na vrijeme, vjenčanje, razgovor za prvi posao. Ipak ulažete u vlastito zdravlje.
  • 5 minuta prije zacrtanog termina obucite odjeću u kojoj se udobno i ugodno osjećate i u zacrtano vrijeme izađite iz stana te hodajte 15 minuta u nekom željenom smjeru i vratite se natrag.
  • Pokušavajte izbjeći odlazak na neko mjesto automobilom da bi ondje hodali.
  • Nemojte nikog nagovarati da ide s vama jer je ovih 30 minuta samo vaših, uostalom da li vodite u liječničku ordinaciju nekog da vam radi društvo.
  • Unatoč zamkama, pokušajte izdržati barem nekoliko tjedana, kasnije će vam to postati navika bez koje nećete moći.

Opća preporuka bi bila da što više pojednostavite ovu aktivnost i na taj način izbjegnete zamke koji bi vas dovele do odustajanja.

Autor: dr. Pavao Vlahek
Izvor: http://www.plivazdravlje.hr