U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Hodanje
Pokrenite se, budite aktivni!

Svi znamo da je jako važno kretati se i vježbati da bi bili zdravi. Vježbanje i kretanje poboljšava raspoloženje, održava tonus mišića, srce održava u dobroj kondiciji i istovremeno pomaže u kontroli tjelesne težine.

Redovito kretanje i vježbanje, u kombinaciji s uravnoteženom i pravilnom prehranom, smanjuje rizik nastanka kroničnih bolesti.  Ali, koliko dnevno vježbati, koliko se kretati? Preporuke se stalno mijenjanju...

Posljedice tjelesne neaktivnosti

Istraživanje mjesečnika Zdrav život i PLIVAzdravlje Internet portala pokazalo je porast indeksa tjelesne mase u Hrvatskoj (10,9 posto pretilih te 27,2 posto osoba s povećanom tjelesnom masom).

Veliki broj ljudi se svakodnevno slabo kreće i malo ili uopće ne vježba. Rezultat je jasno vidljiv, sve je više pretilih u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Istraživanje mjesečnika Zdrav život i PLIVAzdravlje Internet portala pokazalo je porast indeksa tjelesne mase u Hrvatskoj. Prema podacima istraživanja, u Hrvatskoj ima 10,9 posto pretilih te 27,2 posto osoba s povećanom tjelesnom masom. Utvrđeno je da se indeks tjelesne mase povećava što je ispitanik stariji, a pada nakon 65 godine života. Također, žene u prosjeku imaju manji indeks tjelesne mase od muškaraca.

Prema nedavnim istraživanjima, Italija, Malta, Grčka i Hrvatska su zemlje s najvećim brojem pretile djece.

Dokazano je i da pretilost u dobi od 40 godina smanjuje životni vijek za 7 godina.

Nedostatak fizičke aktivnosti udvostručuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti, pretilosti, povišenog krvnog tlaka, raka pluća i debelog crijeva, povećanih masnoća u krvi, pojave hemeroida, ubrzane osteoporoze.

Dugotrajno sjedenje loše utječe na raspoloženje te može dovesti do anksioznosti i depresije.

Koliko dnevno vježbati? Koliko se kretati?

Starenjem se moramo sve više kretati, a moramo pripaziti i na svoju prehranu, tj. smanjiti unos kalorija kako bi se održala idealna težina.

Prije planiranja svojih fizičkih aktivnosti, uvijek se dobro posavjetovati sa svojim izabranim obiteljskim liječnikom. Današnje preporuke za odrasle osobe i osobe starije životne dobi su 30 minuta kretanja na dan i to većinu dana u tjednu. Međutim, osobe koje teško kontroliraju svoju tjelesnu masu i koje žele imati od tjelesne aktivnosti veće koristi, morati će raditi više i duže (umjereno do intenzivno kretanje i vježbanje u trajanju od 60 do 90 minuta).

Zdrave trudnice bi trebale imati cilj svakodnevnog kretanja u trajanju od 30 minuta, a djeca i adolescenti 60 minuta.

Kalorije koje izgorimo u jednom satu u različitim aktivnostima

Ne zaboravite, samo 30 minuta hodanja dnevno jača srce, krvne žile čini elastičnijima te održava krvni tlak u granicama normale.

Aktivnost Kalorije (osoba od 60 kg)Kalorije (osoba od 80 kg)
plivanje453635
hodanje198277
vožnja bicikla453635
rolanje453635
skijanje453635

Izvor: PLIVAmed.net Harrison's on-line

Je li svejedno koju aktivnost odabrati?

Sa samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno vaš će organizam biti zdraviji i otporniji na mnoge bolesti modernog čovjeka. Pridodate li tome i zdravu prehranu, dodatno ćete poboljšati svoje zdravlje.

Najbolje je odabrati brzu šetnju, dakle onakvu u kojoj nećete razgledavati izloge, vožnju bicikla ili plivanje.

Ukoliko nemate vremena napraviti svoj plan vježbanja i kretanja, zbrajajte svakodnevne aktivnosti kao što je penjanje po stepenicama ili košnja travnjaka. Rezultati vaših aktivnosti su kumulativne. Dakle, svejedno je da li ste aktivni tri puta dnevno po 10 minuta ili jednom dnevno 30 minuta.

Izvor: http://www.plivazdravlje.hr