U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Hodanje
Ne morate trčati – hodajte 3 puta tjedno po sat vremena

Eksperti kažu da brojne koristi za svoj organizam možete postići već i samim hodanjem.

Mnogi žele živjeti zdravo i aktivno, ali ne žele se uključivati u sportske aktivnosti. Eksperti za tjelovježbu kažu da se mjerljive koristi za organizam mogu postići već i samim hodanjem. Ali ne šetnjom, nego razumno žustrim tempom (5 do 6,5 km na sat) kroz pola do jedan sat nekoliko puta tjedno.

Možda nećete osjetiti sve koristi jednom i odmah, međutim, medicinski dokazi ukazuju da kroz nešto dulji period redovno hodanje može učiniti čuda u zdravstvenom pogledu. Budući da hodanje djeluje na mnoge načine odjednom, teško je precizno kazati u čemu je sva ta aktivnost dobra.

Međutim, do sada skupljeni dokazi ne mogu se ignorirati:

  • Srčane bolesti. Srce je mišić i sve što ubrzava krvnu cirkulaciju kroz mišić poboljšava njegovu funkciju. Redovno hodanje smanjuje krvni tlak i m ože povećati razinu dobrog kolesterola u krvi. Najmanje 50 posto smanjuje rizik od srčanog infarkta. 
  • Moždani udar. U jednoj analizi zdravstvenih navika, istraživači s harvardske škole javnog zdravstva našli su 72 tisuće medicinskih sestara koje su tijekom zadnjih 14 godina hodale šest ili više sati tjedno, i time smanjile za 40% rizik od moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom.
  • Šećerna bolest. Nekoliko studija pruža čvrst dokaz da promjene u stilu života, uključujući žustro hodanje 30 minuta dnevno, mogu odgoditi, ali i spriječiti razvoj šećerne bolesti tipa 2 u ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. 
  • Osteoporoza. Hodanje ne jača samo mišiće, nego i kosti. Ispitivanja pokazuju da su žene koje su redovno vježbale u mladoj dobi smanjile rizik razvoja osteoporoze kasnije u životu.
  • Depresija. Brzi hod olakšava potištenost i depresivno raspoloženje čak i kod kliničke depresije, kada se prakticira u kombinaciji s antidepresivima.

Izvor: Metro Express