U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Hodanje
Bez tjelesne aktivnosti čak 21 posto Zagrepčana

U slobodno vrijeme čak petina Zagrepčana, njih 21 posto, ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću. Oko 18 posto građana nekom se fizičkom aktivnošću bavi samo nekoliko puta godišnje, a biciklom do škole ili radnog mjesta odlazi tek njih 15 posto.

Upravo zbog takvih poražavajućih rezultata proizašlih iz Hrvatske zdravstvene ankete, Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba od listopada će uz liftove u većim poslovnim centrima i državnim institucijama postaviti plakate kojima će građane upozoravati da, umjesto dizalom, do željenog kata idu pješice i time unesu minimum tjelesne aktivnosti u svakodnevni život.

„Anketa se provodila tijekom 2003. godine, a riječ je u sustavnom istraživanju na temelju kojeg sada počinjemo s promoviranjem tjelesne aktivnosti jer su rezultati pokazali da se Zagrepčani nedovoljno kreću. Ono što ozbiljno zabrinjava jest nedovoljna tjelesna aktivnost dobi između 18 i 29 godina, i to osobito žena. Naime, u toj dobi neaktivno je čak 40,7 posto žena i 21,4 posto muškaraca“ objasnila je voditeljica odjela za epidemiologiju u Zavodu i autorica ankete Vanja Tešić.

Kako je objasnila, anketa se provodila na uzorku od 1447 osoba, i to metodom „sampling weight“, što znači da njezini rezultati najtočnije moguće odgovaraju stvarnoj slici neaktivnosti građana. Nadalje, anketa je pokazala kako samo 22 posto građana provodi umjerenu tjelesnu aktivnost u trajanju od 30 minuta dva do tri puta tjedno, 4 do 6 puta tjedno njih samo 6 posto, a 20 posto građana svakodnevno je aktivno.

Oko 76 posto Zagrepčana na posao odlazi osobnim automobilom ili javnim prijevozom, a 9 posto radi kod kuće. Ništa bolji nisu ni rezultati dobiveni ispitivanjem studentske populacije. Tako se samo 6 posto studenata aktivno bavi sportom, a 37 posto tjedno pješači 3 do 4 sata.

Izvor: Metro Express