U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Trči, gura, uživa
Objavljeno: 17.10.2007.
Dosad najveći, 16. zagrebački maraton, koji organiziraju Večernjak i Zagrebački atletski savez, privukao je deset tisuća trkača, dvije tisuće više nego lani. Atrakcija su bili brojni roditelji koji su trčali s djecom u naručju ili ih vozili.

Večernjakov maraton, koji je u nedjelju 16. put održan na ulicama metropole, oborio je sve rekorde, i po broju natjecatelja, i po rezultatima.

Čak deset tisuća trkača, među kojima je bilo 650 profesionalnih maratonaca, poput bujice se slilo s Trga bana Jelačića u Jurišićevu kada je bacačica kladiva Ivana Brkljačić točno u 10 sati označila start utrke pucnjem iz pištolja. Na dosad najmasovnijoj utrci u Hrvatskoj po običaju je najviše bilo građana od sedam do 77 godina, koji su trčali pet kilometara. Učenici osnovnih i srednjih škola bili su motivirani peticom iz tjelesnog, dok su studenti, roditelji, umirovljenici i ostali građani uživali u rekreaciji po prekrasnom danu. Zanimljivi su bili roditelji koji su maraton otrčali s djecom u naručju ili gurajući ih u kolicima. Mama Jelena Odeljan utrku je istrčala s jednogodišnjom kćeri Dorom u naručju i šestogodišnjim sinom Vedranom kojeg je držala za ruku.

- Malo smo sporije trčali od ostalih, negdje i brzo hodali, ali važno je sudjelovati. Jedino je tata Dejan bio brži od nas – rekla je mama Jelena, kojoj je ovo bio sedmi maraton.

Već treću godinu zaredom u utrci građana pobijedili su Vedran Lozanov i Valentina Berović.

Uz utrku građana, profesionalni maratonci otrčali su 42 kilometra u dva kruga od Jelačić placa do Dubrave pa natrag do Selske ulice na Črnomercu. Najbrži maratonac bio je Đuro Kodžo iz BIH, maratonka Rumunjka Maria Mag Luca Teoderascu, a oboje su postavili rekorde staze. Najveću pozornost među profesionalnim maratoncima privukao je tata Stanimir Ilić iz Brčko, koji je 42 kilometra pretrčao gurajući četverogodišnju kćer Milenu u dječjim kolicima.

- Želim poručiti svim tatama i mamama da se ne zatvaraju među svoja četiri zida, nego da izađu na svjež zrak i djecu od najranijih dana približe sportu – objašnjava neobičnu ideju Stanimir Ilić, kojem je ovo bio peti maraton s dječjim kolicima.

Svima kojima 42 kilometra ipak izgledaju kao nedostižan cilj, na raspolaganju je bio polumaraton od 21 kilometra. Tu su pobjedu odnijeli Roman Kejžar i Monika Nagt. U toj utrci nedostajao je najpoznatiji zagrebački polumatonac, gradonačelnik Milan Bandić, koji je lani ovu rutu bez problema otrčao za dva sata i osam minuta. Iako je tada najavio da će ove godine trčati ispod dva sata, u tome ga je spriječilo službeno putovanje u Izrael.

Napisali: Antonio Mandir, Damir Mrvec, Tea Romić
Izvor: Večernji list, 16.10.2007.

Tekstovi