U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Završio prvi Hrvatski hodački kup
Objavljeno: 13.11.2007.
Želimir nam donosi kratki rezime nedavno završenog prvog Hrvatskog hodačkog kupa, čije ste rezultate i aktualnosti mogli pratiti i na našem portalu. Pohvalno je da se neko prihvatio i razvoja ove atletske discipline. Samo naprijed.

Prijatelji!

Uspjeli smo zajedno održati HRHOKU2007. U uvjetima u kojima smo počeli, nisam baš vjerovao da će to sve tako glatko proteći. Danas, dan nakon zadnje utrke, sretan sam i ponosan na sve što smo postigli.

Najvažnije je da smo pokrenuli hodačku scenu, prošlo je kroz natjecanje gotovo 30 hodačica i hodača, čak šest s ostvarenim optimumom od 6 utrka, ostvarili smo prave sportsko-prijateljske odnose s našim slovenskim kolegama, i to je po mojim shvaćanjima najviše što smo mogli učiniti.

Moj osvrt na utrke, redom:

  • 1. utrka_Zagreb, 3km, 14.4. Utrka na atletskoj stazi, nekih posebnih vrlina nije bilo, niti mana, uz uobičajenu, nedostatak hodačkih sudaca.
  • 2. utrka_Zagreb, 3km, 5.5. Otprilike sve rečeno za prvu vrijedi i ovdje.
  • 3. utrka_Nin, 20km, 7.6. Konfuzno prije, za vrijeme i poslije utrke. Nije bilo hodačkih sudaca, mali broj hodača, staza mjerena u brzini ispala nešto duža, mali, ali jako lijep krug (cca 800 m), kvari dojam kratka blaga nizbrdica pred ciljnom ravninom. Nagrade skromne, ali jako lijepe. Nestručan voditelj proglašenja. Paziti na termin održavanja, radi crkvene procesije.
  • 4. utrka_Zadar, 5km, 9.9. Još jedna utrka na atletskoj stazi. Sve rečeno za prve dvije zagrebačke vrijedi i ovdje.
  • 5. utrka_Pridraga, 10km, 4.8. Staza sasvim neodgovarajuća za hodanje, borba s prometom, ali vrlo lijepa okolina. Nije bilo hodačkih sudaca, velika gužva oko i na proglašenju.
  • 6. utrka_Sv. Filip i Jakov, 5km, 5.8. Posebna prijateljska atmosfera, staza dobra, osim neriješenog prometa i, ponovo, nedostatka hodačkih sudaca. Nagrade vrlo vrijedne i posebne. Utrka za pamćenje.
  • 7. utrka_Zadar, 3km, 12.8. Jedina utrka bez mog prisustva. Koliko sam doznao, uobičajena utrka na atletskoj stazi, ostaje primjedba o nedostatku hodačkih sudaca.
  • 8. utrka_Varaždin, 20km, 23.9. Državno prvenstvo, tim više smeta nedovoljan broj hodačkih sudaca, staza brza, ali neodgovarajuća za hodanje i suđenje, izloženi prometu od 5. do 13.km, proglašenje dobro organizirano, ali na repu događaja polumaratona, posebno pohvalno elektronsko mjerenje vremena. Nakon utrke nije bilo moguće doći do medicinske pomoći iako je zatrebalo, neugodno, ali na sreću, bez posljedica.
  • 9. utrka_Zagreb, 5km, 27.10. Sve rečeno za utrke na stazi vrijedi i za ovu. Bez hodačkih sudaca, nešto veći broj natjecatelja.
  • 10. utrka_Zagreb, 5km, 11.11. Najkompletnija utrka sezone, iako se ne može mjeriti s atraktivnošću ninske staze, niti gostoljubivošću organizatora i bogatim nagradama iz Sv. Filipa i Jakova. Vrlo kvalitetno suđenje, brza podjela nagrada, podjeljene od gl. tajnika HAS-a, najveći broj natjecatelja.

Hvala svima na sudjelovanju, trudu oko suđenja i organizacije, od sljedeće godine idemo dalje, prerastamo u zajednički slovensko-hrvatski kup, s manjim brojem, ali kvalitetnijih utrka, posebnu pažnju valja posvetiti hodačkim sucima, da olakšamo priznanje rezultata naših utrka u nacionalnim atletskim savezima.

Vaš Želimir

Zagreb, 12.11.2007.

Tekstovi