U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Ultra-cross liga Drava 2008.
Objavljeno: 15.04.2008.
Donosimo vam najavu ultra zanimljive lige koja se tijekom cijele godine održava u Varaždinu: Ultra-cross Liga Drava 2008. Na ligi vas čekaju različite dionice, utrke na kronometar, utrke na kojima se starta po dva puta, štafetne utrke, utrka na jedan sat,... Zaista zanimljiva liga koja se treba posjetiti.

Piše: Ladislav Gregorinčić

Pomalo samozatajno i nedovoljno reklamirano, u drugu godinu kreće Ultra-cross liga 2008. iliti ULID – 2008. Liga je nastala lani na temelju razgovora sa trkačima kojima je cross-liga Drava postala pomalo monotona, jer se uvijek trči samo jedna dionica i to 20 kola. Ultra–cross liga trči se u okviru Zimske brdske lige Ivančica i Cross-lige Drava.

Pa smo zato malo izmiksali dionice različitih dužina (hvala bogu, toga na Dravi ima), razvukli ligu na zimu, proljeće i jesen, začinili to s nekim atraktivnim detaljima, poput utrka na kronometar kojih u cijeloj ligi ima tri i gdje trkači startaju u razmaku od 30 sekundi (5 km), do 1 minute (8,8 km, 11,2 km) startajući od trkača s najslabijim do onog sa najboljim vremenom, utrke su se pokazale veoma atraktivne i trkači su ih prihvatili iako su malo neobične u trčanju.

Tu su još i utrke na kojima se starta dva puta, s tim da je razmak između dviju utrka 20 minuta, tu imamo dvije utrke, na proljeće 2X2,5 km i na jesen 2,5 km-5 km.

Ove godine uveli smo i dvije štafete, jednu na proljeće 2x 2,5 i na jesen 2x5 km, partneri se biraju ždrijebom što bi moglo doći do nekih zanimljivih parova.

Svakako je najzanimljivija posljednja utrka na proljeće koja se trči na 1 sat, znači tko u jednom satu istrči najdužu dionicu pobijedio je, ova utrka po mojim informacijama jedinstvena je u Hrvatskoj, i lani je ispala veoma zanimljiva, naime trči se između dva mosta na Dravi 2,1 km, staza je označena svakih 100 m. Starta se na zvuk sirene i nakon 60 minuta staje se opet na zvuk sirene, trkači ostaju na mjestima, a ako žele mogu sami otprilike očitat dionicu ili ako žele točno u metar, pričekaju sudije koji to izmjere metrom. Lani je pobijedio Igor Goričanec s istrčanih 15.750 m kod muških, dok je kod žena pobijedila Valentina Županić s istrčanih 12.798 m.

Inače sve staze su markirane, tj. označen je svaki kilometar, a na dužim dionicama postoji i okrijepna stanica.

Liga počinje na Ivančici u sklopu Zimske brdske lige, u zimskom periodu boduje se najbolji plasman u posljednja 3 kola, tako da nije potrebno doći na sva kola, nastavlja se u proljeće u sklopu cross-lige Drava, što znači da se održava svaki četvrtak kad i klasična liga s time da se trči samo 8 kola od kojih se boduje najboljih 6 plasmana, završavamo jesenskim djelom u kojem se trči 7 kola od kojih se boduje najboljih 5 plasmana.

Za ukupan poredak potrebno je znači imati 1 kolo u zimi, 6 kola u proljeće i 5 kola u jesen, znači 12 od 18 mogućih kola, svaki period boduje se posebno a zbirom svih perioda dobiva se ukupni pobjednik.

Lani je ukupni pobjednik kod muškaraca bio Ivan Čorba iz DSR TS Ivanec, koji je osvojio maksimalan broj bodova, a kod cura pobijedila je Valentina Županić također iz DSR TS Ivanec, za sada jedina žena koja je sudjelovala u toj ligi.

Kroz ligu je prošlo 25 trkača, neki sa normom a neki ne. Ove godine nadamo se većem broju trkača što će dovesti do veće zanimljivosti lige.

Proljetni dio lige starta u četvrtak 17.04. u 18:05 na kupališnom mostu na Dravskom kanalu. Proljetnu sezonu otvaramo klasičnom utrkom na 8,8 km.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane trkače, rekreativce i ostalu sportsku čeljad da nas dođu pogledat koji puta na Dravu i istrčati koju zanimljivu utrku.

Voditelji lige i ljudi od kojih je potekla ideja, a koji ligu i sprovode u djelo su: Ladislav Gregorinčić, Antun Belošević i Šincek Stanko pod okriljem TK Mrathon 95.

Informacije: Ladislav Gregorinčić 099 2653106

U prilogu šaljemo rezultate zimskog djela 2. ULID-a

Tekstovi