U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Kuda idu divlje svinje - deveti krug
Objavljeno: 10.07.2008.
Donosimo vam najavu devetog Sljemenskog maratona koji ove godine starta u srpnju. Ova utrka je prošle godine bila jedna od najposjećenijih - saznajte zašto?

Deveti Sljemenski maraton je ovog ljeta u srpnju, točnije 20.07. Jedina hrvatska brdska trka koja je lani premašila brojku od 200 učesnika imat će sljedeći program:

  • pojedinačni brdski maraton od 42 km (muškarci i žene) 
  • štafetna trka za dvočlane ekipe 2 x 14 km (muški i mješoviti parovi) 
  • juniorska trka od 5 km (juniori i juniorke)

Maraton: trče se 3 kruga po 14 km, a visinska razlika u svakom krugu je 940 metara (470 m nizbrdo + 470 m uzbrdo), što daje ukupno 2820 metara. Zbog iznimne težine staze (u dužini i visini) za maraton se mogu prijaviti samo trkači koji već imaju izvjesnog kredibiliteta, a uvjeti za to su: 

  • maraton ispod 3:45 u zadnjih 5 godina 
  • sljemenski maraton ispod 4:30 
  • istrčanih više od 10 maratona u bilo kojem vremenu 
  • završen bilo koji ultra treking duži od 40 km

Kao što se vidi, ove godine napravljen je ustupak ultra-trekerima, iz razloga što su to tražili (pa nek im bude) i zato što je staza u drugom dijelu više trekerska nego maratonska. Nagrađivat će se po kategorijama od po 5 godina u muškoj konkurenciji, a u ženskoj seniorska i veteranske (do i preko 35 godina). Startnina je 100 kuna.

Štafeta: svaki član trči po jedan krug od 14 km. Zbog pomanjkanja ženskih učesnica imamo samo muške i mješovite parove. Nagrađuju se parovi u kategorijama od po 20 godina (do 60, do 80, do 100 i preko 100 godina), a kategorije čine zbroj godina oba člana. Startnina je 150 kuna (svaki član po 75kn).

Juniorska trka: prvih 4 kilometara se trči s ostalim učesnicima, a na mjestu gdje Erberov put sječe skijaška staza skreću na Bijeli spust i po njemu 1 km uzbrdo do vrha. Nagrađuju se tri juniorske kategorije: stariji i mlađi juniori te kadeti). Startnina je 50 kuna.

Svi učesnici će za startninu dobiti: tradicionalno kvalitetnu sljemensku majicu, ručak i piće u Vidikovcu na vrhu Sljemena, bogatu okrepu na stazi (4 kontrolna punkta), a maratonci i finišerske medalje (ako završe).

Po tri najbolje ekipe u maratonu dobit će pehare (mušku ekipu čine 3 člana, žensku dvije članice). Tri najbolja maratonca i maratonke, kao i tri najbolje muške i mješovite štafete (oba člana) dobit će poklon pakete sportske opreme Reebok.

Start trke je u 10 sati na vrhu Medvednice, podno TV-tornja. U prvom startu kreću svi maratonci, juniori i prve izmjene štafete, a druge izmjene nakon što im partner(ica) završi krug. U trećem krugu na stazi ostaju samo maratonci, tako da ih u cilju mogu dočekati i pozdraviti svi učesnici trke.

Prijave za štafete na licu mjesta (od 8:00 do 9:30), a za maraton isključivo do četvrtka (17.07.) na fax 01/6145-345 ili na mail janko@aksljeme.com.

Temeljit opis staze uz fotografije na stranicama organizatora www.aksljeme.com, gdje se može pogledati i 15-minutni video s prošlogodišnje trke.

Tekstovi