U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Početak 2009. u brzom hodanju
Objavljeno: 10.03.2009.
Izgleda da su sportski hodači pali s Marsa. Umjesto da strepe slušajući što je nova sa ulaskom u EU, da li uopće više vrijedi ući u EU, kad niti tamo nema novaca kako smo si to zamišljali nekad davno, mi hodači gledamo svoja posla.

Recesiju ne primjećujemo, jer niti do sada nismo ništa dobivali ni od koga. Pa smo tako, moram neskromno priznati - na moju inicijativu, Fabio u ime Italije i Slovenije, Franz u ime Austrije i ja u ime Hrvatske, odlučili nekako „na svoju ruku“ upoznati naše sportske saveze o namjeri da napravimo zajednički kup brzog hodanja. Nekoliko e-mailova, nekoliko susreta na lanjskim utrkama i evo nam kalendara za Alpe Adria Race Walking Cup 2009. Osam utrka, po dvije u svakoj od naših država, i eto ti kupa. Bez sponzora, bez saveza... i kaj nam fali? Nema nas u novinama, nemamo hostese na prezentacijama i domjenke, nemamo business klasu, čak nam niti gradonačelnici ne dolaze (osim u Austriji), ali imamo utrkivanje i međunarodna natjecanja dostupna svima. Nije li to smisao sporta?

Prva utrka je 22.3. u Sežani, na 5000m, ali, važnije za Novi Zagreb, još više za AK Dinamo Zrinjevac i posebno za mene osobno – druga utrka je u nedjelju 19.4.2009. na cesti oko Bundeka!

Na Bundeku će biti utrka Hrvatskog prvenstva na 20 km za seniore i 10 km za seniorke za 2009, otvorenog tipa, da se može bodovati kao druga utrka Alpe Adria. Nakon dosadašnjih napisa možete i pogledati kako takvo natjecanje izgleda, u 10 sati je start, došetajte i pogledajte, ne morate baš žuriti, ne prehoda se 10 km niti 20 km baš jako brzo, ali dođite ipak prije 11 sati. Vidjet ćete kako izgleda čovjek sa 22 naslova svjetskog prvaka u svojoj karijeri. Ma ne ja... Fabio Ruzzier.

Vrijedni dr. Franz Kropik nije zadovoljan samo ovim kupom, on vodi i organizira i Austrijski hodački kup. Kako mene vrag lako navede da se otputim na svakakve utrke, a na Austrijskim utrkama sam već kao doma, prvu iz kupa 2009 sam propustio jer mi nije odgovarao termin, ali sam se otputio na drugu. Kratku, na 5 km, u glavni grad Niederösterreicha, St. Pölten, 60 km zapadno od Beča. Kasnio je i start, jer su me čekali (!), dok sam vrludao po katastrofalno riješenim prometnim smjerovima u gradu, tražeći start na krivom mjestu, kamo su me pogrešno uputili. Napokon sam stigao, start odmah, još onako skvrčen iz auta, vrijeme sunčano, hladno, vjetrovito, no zaista sam se dobro pripremio tokom zime, i pobijedio sam s vremenom 24:35, što je oko 40 sec bolje od mog osobnog rekorda. Sve ne vjerujem da je to moguće. Hladna zima, dugi treninzi sporijeg tempa, sa samo jednim treningom brzine, i toliki napredak već u prvoj kratkoj utrci.

Veliko iznenađenje bio je i Franzov rezultat, ispod 26 min, ali... On živi u Beču i ima nešto o čemu mi u Zagrebu možemo jedino sanjati – pravu atletsku dvoranu. Pa može zimi raditi jedan ili dva treninga na toplom, te time raditi i na brzini, što je po hladnom vremenu nemoguće. A i Fabio ima u Trstu dvoranu, znate. A mi imamo dosta dvorana svih namjena, samo nekako nema atletske. Točnije ima jedna mala kod Boćarskog doma, ali premala je za kružnu 200 m stazu, pa se održavaju samo natjecanja na 60 m, kugla i skokovi. Nemojte me krivo shvatiti, ne kukam, kad nema – nema. Nekad se govorilo: S čim imam, s tim klimam. I tako radim. A vidim da se tako snalaze i u Hrvatskom atletskom savezu, jer se naša državna dvoranska prvenstva ipak održavaju – ali gdje? U Beču. Pa sad reci da nam nije mjesto u EU. Pa, ljudi! Atletičari su već tamo. Mi tamo, a Zdravko Čolić ovamo.

Zdravlje i veselje ŽeliMIR

Tekstovi