U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Prehrana kao uzrok ozljedama
Objavljeno: 08.04.2009.
Jednog dana išao sam na put sa svojim redovno servisiranim autom novije proizvodnje, kad nakon nekoliko kilometara auto počne trokirati. Malo vuče normalno pa kao da nema snage i na kraju stane. U servisu kažu otišla „boš pumpa“ od nečistog goriva punog vode, a nakon pumpe otišao i motor. I dobro, koliko košta novi motor pitam ja?

Prehrana kao uzrok ozljedama zvuči dramatično, ali ako se uzme paralela s drevnom poslovicom da smo ono što jedemo i da smo od toga napravljeni čini se i logičnim i postaje realnost. Na gorivo za naše tijelo trebamo još više paziti jer kad ode motor ne može se samo tako kupiti.

Primjer treninga jednog prosječnog trkača

Nedjelja. Buđenje u 6:30. U 7:30 kreće grupa na dugo trčanje od 1:40 min. Naravno, prije izlaska na trčanje trkač je samo obavio nuždu i popio kavu jer bez toga ne može funkcionirati. Do 40 min trčanja sve je OK, osjeća se lagano ništa nije jeo, probava ga ne muči. Nakon 40 min počinje malaksalost, umor, žeđ, želudac se počne lijepiti za kičmu. Miris hrane osjeti u zraku na kilometre. Tijekom cijelog treninga vodu uopće ne pije. Završava trčanje ili je gladan i navaljuje na kolače i brdo bilo kakve hrane ili samo pije vodu sa sirupom na razrjeđivanje. Pije i pije i ne jede ništa dobrih 2 sata nakon treninga. Želudac mu je pun, ne osjeća se dobro. Nema energije. Sve ga boli. Tješi se dobro napravljenom kilometražom i gleda kad je sljedeći trening.

Cijeli dan samo se nešto traži po frižideru i špajzi. Samo da se ubaci u sebe. Mokraća tamno žute boje jako gusta. Noge bole. Nervozan.

Sljedeći dan trbuh mu je napuhnut, a tonusa nigdje. Osjeća se kao da ga je netko prebio. Budi se čak i po noći i ide u frižider nešto pojesti.

Utorak lagano počinje grebsti grlo, ali su dionice pa se nabrijava. No, nakon treninga totalni raspad. Viroza je tu. Upale za poluditi. Malo i koljeno probada, a i listovi zatežu. Ne samo da je razdražljiv, umoran je i totalno nesretan. Deblja se ne shvaćajući kako, toliko treninga, ali opet jako je gladan i vjerojatno pojede i više nego treba. Dolazi do promjene plana treninga, viroze i ozljede se gomilaju, ozljede bujaju na sve strane.

Dolazi sezona rezultat kao i prošle godine ili je gori. U glavi mu je puno treninga ali ipak u realizaciji malo. Na kraju se pomiri s time da je sve to dio sporta, muka, odricanje i bol, mada je to samo rekreativno trčanje.

Uzrok ovome je neuravnotežena prehrana!

Ukratko ću navesti glavne uzročnike problema kroz prehranu koje su dokazali znanstvenici:

1. hrana je siromašna hranjivim tvarima
2. nepravilan odabir namirnica kroz svaki obrok posebice za doručak
3. nedovoljan unos čiste vode

Namirnice više nemaju vitamina i minerala kao prije. Godine 1985. jedna jabuka je imala 100 mg vitamina C, a danas nam treba oko 8 jabuka za tu količinu vitamina C. Zato je i donesena odredba 2005. godine o preporuci unosa dodatnih vitamina biljnog podrijetla za prevencija zdravlju.

Kod sportaša se zbog toga i pojavljuju mnogi problemi koje nikad ne bi povezali s sportašima.

Najčešći doručak sportaša (musli s mlijekom ili nešto slično) uzrokuju nagli porast i pad šećera u krvi što se nastavlja tijekom dana te uzrokuje disbalans cijelog organizma. Općenito, takav i slični doručak je uzročnik dijabetesa, visokog tlaka i prekomjerne težine.

Kod sportaša uzrokuje veliki postotak masnog tkiva nagomilan na području struka u takozvanu škembicu i naravno kroz nedovoljan unos proteina pojačava se glad.

Voda, najvažniji dio odvijanja metabolizma, a uopće se o njoj ne vodi računa i uopće se ne konzumira koliko bi bilo potrebno. Znanstvenici kažu da na 25 kg tjelesne mase treba popiti 1 litru čiste vode. Kod sportaša duplo. Voda je zaslužna za detoksikaciju, podmazivanje zglobova,… Većina sportaša je dehidrirana.

Kako sam ja našao rješenje koje je rezultiralo kompletnim oporavkom organizma, nestankom umora, bolji oporavak poslije treninga, jači imunitet. Jednostavno i praktično rješenje.


Slika snimljena s fotoaparatom Olympus E-3 i objektivom Zuiko Digital 11-22mm koje je ustupio za snimanje Olympus d.o.o.

Pobjednička sportska prehrana

Primjer jednog dana:

6:30 sati buđenje. Zatim slijedi doručak:

1 čepić Herbalife aloje u 2 dcl vode (obnova organizma, potencira detoksikaciju, jačanje imuniteta)
2 kompresse Herbalife biljnih vlakna (detoksikacija, revitalizacija crijevne flore, probava)
1 kompresa Herbalife Complex Multivitamina (idealno izbalansirani multivitamin na bazi B kompleksa)
1 Herbalife guarana (povećava apsorpciju kisika u krv )
1 Herbalifeline omega 3 (podmazuje zglobove i čisti krv)
2 dcl vode
šejk Herbalife Formula 1 2 žlice u 3 dcl vode (idealno izbalansiran cjeloviti obrok)
Thermojetics čaj 2 dcl neposredno prije trčanja (energent na bazi ekstrakta zelenog čaja)

7:30 sati, trčanje, a za vrijeme trčanja pijuckam vodu.

9:30 sati, gotov trening

2 kompresse Herbalife biljnih vlakna (detoksikacija, revitalizacija crijevne flore, probava)
1 kompresa Herbalife Complex Multivitamina (idealno izbalansirani multivitamin na bazi B kompleksa)
1 Herbalife guarana (povećava apsorpciju kisika u krv )
1 Herbalifeline omega 3 (podmazuje zglobove i čisti krv) 1 Rose OX antioksidant na bazi ružmarina ( čuva stanične membrane od oštećenja slobodnih radikala ubrzava oporavak)
2 dcl vode
šejk Herbalife Formula 1, 2 žlice u 3 dcl sojinog mlijeka (idealno izbalansiran cjeloviti obrok)

13:00 sati, ručak

1 šaka izvora proteina (riba, meso, seitan, tofu)
1 šaka izvora ugljikohidrata (krumpir, integralna riža, žganci)
te puno raznobojnog povrća

16:00 sati međuobrok voće ili sendvič od biopeciva sa seitanom

18:00-20:00 sati večera

2 kompresse Herbalife biljnih vlakna (detoksikacija, revitalizacija crijevne flore, probava)
1 kompresa Herbalife Complex Multivitamina (idealno izbalansirani multivitamin na bazi B kompleksa)
1 Herbalifeline omega 3 (podmazuje zglobove i čisti krv)
2 dcl vode

na tanjuru 1 šaka izvora proteina, 1 šaka izvora ugljikohidrata, a ostalo puno povrća

Još ubacim kao međuobrok 1 šejk Formula 1 ili neki lagani sendvič s tofuom ili sejtanom. Pokušavam pojesti 5 obroka voća ( jabuke, grožđe, naranče, mandarine)

Kroz cijeli dan pijem vodu (oko 5 l vode).

Ovo je jedan primjer dnevnih obroka za trkača, ironman triatlonca od 73 kg s unosom proteina cca 140 g. Svaki čovjek je individua te je ovo samo jedan primjer. Jednostavno rješenje s kojim sam organizmu osigurao unos hranjivih tvari za izgradnju, detoksikaciju i obnovu organizma. Manifestira se kroz bolji oporavak, jači imunitet, smanjenje mogućnosti za ozljede. Tonus mišića. Osjećaj je općenito puno bolji bez oscilacija u energiji. Prevencija za zdravlje.

Opskrbljuje li gorivo koje sad koristite vaše tijelo svime što trebate? Ako niste sigurni da li je odgovor da ili ne saznajte kako vam možemo osigurati prednosti ishrane.
U promotivnom razdoblju možete dobiti individualno savjetovanje o prehrani i savjetima u svezi treninga. Na savjetovanju se dobije kompletni uvid u vaše stanje tijela te ukoliko želite program prehrane izrađen za Vas.

Vaš wellness savjetnik,
Josip Rajković
www.pokreni-se.net

Tekstovi