U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Hodanjem do boljeg trčanja
Objavljeno: 05.06.2009.
Više se izležavam na kauču nego što trčim, no nedavno sam odlučila dovesti se u formu kako bih trčala u njujorškom maratonu 1. studenog, za samo 152 dana od danas (nije da brojim).

U treningu za moj prvi maraton koristim metodu 'trči-hodaj' koju je popularizirao trener Jeff Galloway, član olimpijske reprezentacije iz 1972. godine. Kada sam ovo spomenula kolegici koja inače trčim nasmijala se – to je sasvim uobičajena reakcija koju ćete dobiti od purista.

No, nakon što sam intervjuirala nekoliko ljudi koji su koristili ovu metodu uvjerila sam se da ćemo se na kraju najslađe smijati mi koji ćemo maraton istrčati-ishodati.

Protivno onome što ste možda pomislili, ova tehnika ne znači da hodate kada ste umorni, već da uzmete kratki odmor kada niste.

Zavisno o fizičkoj spremi osobe, trkač koji koristi odmore s hodanjem će možda trčati minutu i onda hodati minutu, bilo da je pred njim staza od 5 milja za trening ili staza od 26.2 milja na dan utrke. Iskusniji trčak će možda ubaciti jednominutni hod svaku milju koju otrči.

Ovi odmori čine maraton manje napornim i smanjuje opasnost od ozljeda, kaže g. Galloway, budući da mišićima daje regularne razmake za oporavak tijekom dugog trčanja. Odmori uz hodanje omogućuju starijim, manje fizički spremnim i težim osobama da sudjeluju u sportu koji bi im inače bio nepristupačan. Najveće su iznenađenje priče veterana trkača koji kažu da im je trči-hodaj trening pomogao da ostvare brža vremena na utrkama nego ikada prije.

Jedan od njih je i Tim Deegan iz Jacksonvilla, Floride koji je već bio istrčao 25 maratona kada je njegova supruga, Donna Deegan, a poznata voditeljica na lokalnoj televiziji i žena koja je pobijedila rak, započela s organizacijom maratona kako bi prikupila sredstva za financiranje istraživanja raka dojke. Kada je g. Galloway ponudio svoju pomoć oko organiziranja utrke, gđa. Deegan je zamolila svoga muža da podupre utrku sudjelovanjem u trči-hodaj treningu.

“Jedini razlog zašto sam to napravio je zato što volim svoju suprugu,” rekao je g. Deegan, četrdesetdevetogodišnjak. 'Blago rečeno, bio sam skeptičan.'

Na njegovo iznenađenje, počeo je više uživati u trčanju i shvatio je da mu se tijelo brže oporavljalo od dugog trčanja. Vremena su mu se usporavala – na oko 3 sata i 45 minuta, 15 minuta više od kvalifikacijskog vremena za bostonski maraton – no, kako je protrčao-prohodao kroz jacksonvilleski maraton, 'počeo sam misliti o tome da ipak imam šansu da se opet kvalificiram za Boston.'

Uspio je, uz vrijeme od 3:28.

Nadine Rihani iz Nashvillea otrčala je prvi maraton sa 61 godinom, uzimajući odmore uz hodanje. Njezini prijatelji trkači su napominjali da bi se trebala prihvatiti više tradicionalnog treniranja, pa su je nakon nekog vremena bol u leđima i kuku stavili izbacili iz utrka. Vratila se treniranju trčanjem-hodanjem i u travnju, sa 70 godina, na cilj je došla prva u svojoj dobnoj skupini na Maratonu Country Glazbe s vremenom 6:05.

“Prijatelji koji su bili 'ozbiljni' trkači su mi rekli, 'ne trebaju ti odmori za hodanje,’ ” kaže ona. “Na teži sam način otkrila da mi oni zaista trebaju.”

Dave Desposato, četrdesetšestogodišnji financijski analitičar započeo je sa treningom trčanja-hodanja prije nekoliko godina nakon što je pretrpio ozljedu radi pretjeranog trčanja. Ove je godine istrčao Bayshore maraton u Traverse Cityu, u Michiganu za 3:31:42, što je 12 minuta bolje o njegovih prijašnjih rezultata.

“Trčim dovoljno maratona da bih vidio kako je jako uobičajeno da svi u potpunosti kolabiraju na samom kraju,” rekao je. “Poželite podijeliti svoje iskustvo sa ostalima, no oni moraju prvo biti voljni slušati.” Još jedan nekonvencionalni element treninga s odmorima za hodanje je učestalost – obično se radio o samo tri dana tjedna, s dva lagana trčanja od po 20 do 60 minuta svako i dužem trčanju preko vikenda. Odmor uz hodanje omogućuje trkačima da povećaju svoju kilometražu bez da tijelo podvrgavaju stresu svakodnevnog trčanja, kaže g. Galloway.

Brojni trkači imaju vlastitu inačicu odmora s hodanjem bez da o tome misle, nastavlja: uspore kod postaja sa vodom ili smanje ritam kada osjete umor. Predviđanje odmora za hodanje unaprijed atletičaru pruža kontrolu nad utrkom i priliku da je istrči bolje.

Iako namjeravam koristiti trening trčanje-hodanje kako bih istrčala svoj prvi maraton, od mnogih sam trkača čula da vjeruju u niz raznolikih metoda treniranja. Kasnije ovaj tjedan Well blog će imati novu rubriku: Run Well maratonsku alatku pomoću koje ćete moći odabrati bilo koji od nekoliko treninga koji su osmislili treneri i moći ćete pratiti svoj napredak.

Osim g. Gallowaya, planove će pripremiti i maratonac Greg McMillan koji je poznat po svojim detaljnim planovima za trening koji pomažu trkačima da postignu svoja ciljana vremena, New York Flyers, najveći trkački klub u gradu koji u svoj trening uključuje lokalne ceste, te Team for Kids, humanitarni program Zaklade New York Road Runners koji trenirra preko 5,000 odraslih trkača diljem svijeta.

The Run Well serija vam također pruža pristup vrhunskim stručnjacima za trčanje, savjetima elitnih trkača, mišljenja o trkačkim napravama i regularnu dozu inspiracije kako bi vas pripremili za utrku.

Stoga se slobodno pridružite meni, trenerima i drugim trkačima entuzijastima svaki dan na Well blogu, nytimes.com/well, tijekom sljedećih pet mjeseci treninga. Za mene je ovo godina u kojoj ću konačno otrčati maraton. Nadam se da će takva biti i vama.

Izvor: http://www.nytimes.com/
Autorica: Tara Parker-Pope
Prijevod: Ognjenka Manojlović
Foto: Dragan Janković

Tekstovi