U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Izborna utrka za svjetsko prvenstvo u planinskom trčanju
Objavljeno: 25.08.2009.
Stigao je izvještaj s izborne utrke za Svjetsko prvenstvo u planinskom trčanju koja se održaja 23.08.2009. na Medvednici pored Zagreba.

Dvadesetdvoje atletičarki i atletičara koji su priželjkivali reprezentativni dres našlo se na startu izborne utrke na Sljemenu. Utrka gore-dolje po svom profilu jako je slična onoj na Svjetskom prvenstvu, te je stoga i odabrana kako bi pokazala tko je u ovom trenutku najspremniji na takvoj stazi. Zbog nemogućnosti nekih kvalitetnih brdskih atletičara da nastupe na ovoj izbornoj utrci, ostavljen je mali prostor i za njih, a sve u cilju sastavljanja što kvalitetnije reprezentacije.

Juniorke su trčale jedan krug od četiri kilometra (dva gore, dva dolje). Nastupilo je njih tri i sve tri su do sada pokazale da su trenutno najspremnije. Prvo mjesto osvojila je Valentina Belović iz AK Sljeme, druga je bila Monika Delač iz MO Velika Gorica, dok je nova rekorderka „Ivančice„ Leona Vukmirović iz MK Hrvatski sokol-Gpp zauzela treće mjesto.

Kod juniora, na startu velika neizvjesnost. Okupilo se njih deset, što posebno veseli, jer su time pokazali da nas čeka svjetlija brdska budućnost. Krešimir Balaško iz AK Veteran je dokazao da njegov rezultat na Europskom prvenstvu nije bio slučajan, drugo mjesto je pripalo Goranu Grdeniću iz AK Agram koji je imao i najviše predstavnika, treći je bio Nikola Škvorc iz AK Rudolf Perešin, kojemu ovo neće biti prvo svjetsko prvenstvo.

Nedolaskom ozlijeđene Danijele Černić utrka seniorki je bila znatno izvjesnija. Tri seniorke koje su direktno ušle u „finale„ su Barbara Belušić iz „Istre„ koja je u drugom krugu uspjela nadoknaditi prednost Matee Matošević iz Agrama, na kraju drugoplasirane, treća je prema očekivanju bila osječka sokolica Dubravka Vešligaj.

Šest seniora se borilo za četiri mjesta koja vode na Svjetsko prvenstvo. Kada kažem borilo onda to doslovno mislim, jer je samo jedna sekunda dijelila četveroplasiranog Matu Šapinu i petoplasiranog Maroja Šošića. Prvo mjesto je bilo rezervirano za najboljeg Ivicu Škopca, drugi je bio također hrvatski reprezentativac Hrvoje Lovelos Slovinac, kao i trećeplasirani Danijel Čukušić.

Proučavanjem rezultata sa dosadašnjih utrka svoje mjesto u reprezentaciji su osigurali Marin Koceić iz Solina i Ante Jović iz AK ULIX kod seniora, te Nikolina Šustić kod seniorki.

Svakako, ovo će biti i službeno tek kada to potvrdi izbornik naše reprezentacije Siniša Ergotić.

Rezultati

Juniorke
1. Valentina Belović - AK Sljeme- 25.07
2. Monika Delač - MK Velika Gorica – 26.30
3. Leona Vukmirović - MK Hrvatski sokol-Gpp – 29.35

Juniori
1. Krešimir Balaško - AK Veteran – 45.31
2. Goran Grdenić - AK Agram – 47.30
3. Nikola Škvorc - AK Rudolf Perešin – 47.44
4. Marko Valičević - AK Mladost – 48.09
5. Bruno Erent - AK Agram – 50.17
6. Ivan Barišić - MK Velika Gorica – 54.47
7. Josip Opačak - AK Marsonia – 57.18
8. Filip Knežević - AK Marsonia – 57.37
9. Luka Knežević - AK Marsonia – 1.01:00

Seniorke
1. Barbara Belušić - AK Istra – 48.34
2. Matea Matošević - AK Agram – 49.33
3. Dubravka Vešligaj - MK Hrvatski sokol-Gpp – 59.32

Seniori
1. Ivica Škopac - AK Borik – 1.04:52
2. Lovelos Slovinac - AK Veteran – 1.11:12
3. Danijel Čukušić - AK Veteran – 1.13:55
4. Mato Šapina - AK Sljeme – 1.19:00
5. Maroje Šošić - AK Solin – 1.19:01
6. Dražen Henc - AK Borik – 1.20:25

Piše: Damir Černić
Photo by Diana

Tekstovi