U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Forrest Gump ipak u Maximiru!
Objavljeno: 22.09.2009.
Zbog Rujan-festa, koji se održava ovih dana na Bundeku, i sportski nam (ne)osviještene mladeži koja bi mogla imati pun ku… fer razumijevanja za to što se nama trči, Forrest Gump seli u Maksimir, na svoju izvornu lokaciju, tako da će uskrsnuće biti potpuno.

Informacije za učesnike:

  • Krug po kojem će se trčati iznosi 2.6km, što znači da za 50km (donja granica ultramaratona) treba odvrtiti 19 krugova, za 60km 23 kruga, za 70km 27 krugova, za 80km 31 krug, za 90km 35 krugova, za 100km 39 krugova, za 110km 42 kruga, a iz dosadašnjih iskustava bi se dalo zaključiti da će za pobjedu trebati više od 45 krugova (117km).
  • Krug je 95% u hladu maksimirske šume, a oko 150 metara je otvoreno, ali ne u potpunosti, tako da će i ti dijelovi povremeno biti u sjeni. Zadnja prognoza za Zagreb je sunčano s malom naoblakom bez oborina, uz temperaturu od 21°C.
  • Start trke je u 8:00 (glavni ulaz u park, mala pozornica), što ne znači da se ne može startati kasnije. Jednostavno, u trku se svatko može uključiti kada želi i trčati kolko hoće ili može. Trka, tj. mjerenje završava u 20:00.
  • Zbog kružne staze smjer trčanja će se mijenjati svakih 3 sata, dakle u 11:00, u 14:00 i u 17:00 sati. Nakon 19:30 svi trkači se u zadnjih pola sata usmjeravaju na mali krug od 700 metara, radi preciznog računanja konačnog rezultata.
  • Ekipe trče po sistemu štafete, što znači da na stazi može biti uvijek samo jedan član tima. Članovi se izmenjuju kad god im to odgovara, ali uvijek u startno/ciljnom prostoru. Svaki član može trčati više puta u trci. Ekipu čine minimalno 2, a maksimalno 4 trkača.
  • Organizator će u startno/ciljnom prostoru osigurati sljedeću okrepu: vodu, sokove, banane, limun, šećer, napolitanke, čokolade i kekse. Sve više od toga natjecatelji si moraju sami pripremiti.
  • Organizator će osigurati i masersku službu u drugoj polovoci trke (nakon 14:00 sati).
  • Prijave su online, a konačni rok je do srijede u ponoć. Molimo sve koji žele nastupiti da se prijave do tada, kako bi se svakom učesniku osigurala majica u želenoj veličini i finišerska medalja. Moguće se prijaviti i na dan trke, ali učesnici koji se prijave tada neće dobiti majicu i medalju (osim ako ostane viška). Drugim riječima, nije im zagarantirana.
  • Finišerska medalja se osvaja samo u slučaju završenih minimalno 60 kilometara. Članovi ekipa će također dobiti medalje, ali uz uvjet da su ukupno odradili barem 100 kilometara.
  • Startnina za pojedince iznosi 150 kuna, a za svakog člana štafete 100 kuna. Nažalost, sponzora nema, i cijela se trka financira isključivo iz startnine (majice, medalje, pehari, okrepa, masaža).

Prva tri izdanja FG-a (’98, ‘99, ‘00) su pokazala da 12 sati trčanja nije nikakav bauk, čak i za nedovoljno pripremljene trkače. Donji limit kilometraže (60 km) je lako ostvariv za svakog trkača koji je istrčao barem jedan maraton. Staza je kružna, tako da trkač svakih 15-20 minuta prolazi kroz centralni dio trke, gdje ga očekuje hrana, tekuća okrepa i maserska služba, tako da se uz male oporavke može trčati u jednom laganom tempu cijeli dan. Atmosfera u trci je sasvim posebna od svih ostalih klasičnih trka. Svi se trkači u trci sreću puno puta, zajedno trče i po nekoliko sati i bodre uzajamno. Oni najspremniji trče «debelo» preko 100 kilometara i uspijevaju ostvariti prosjek i bolji od 6 minuta po kilometru!

Malo smo kasno obznanili da ćemo obnoviti ovaj 12-satni ultramaraton, tako da vremena za jednu konkretnu ultrašku pripremu praktički nije bilo dovoljno. No, priprema ovakvog tipa ultre ne iziskuje puno više dodatnog vremena i specifičnijeg programa od standardne maratonske pripreme. Stoga, tko se pripremao za jesenski maraton, neće imati (velikih) problema ni na Forrestu, a tko nije, evo mu prilike da kroz ovu trku odradi jednu dobru dužinu i psihološki se digne za predstojeći maraton, npr. za Zagrebački, koji je 15 dana kasnije.

http://www.aksljeme.com/

Tekstovi