U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Kros utrka u Dotrščini
Objavljeno: 08.04.2010.
Ispred nas je Dotrščinski kros, nova utrka na zagrebačkom području. Ujedno, ona je i druga utrka "Trail Trophy" lige koja se ove godine po prvi put održava na širem području Zagreba. Ne propustite ovaj istinski kros doživljaj!

Kros trka u Dotrščini, uz Maksimir najljepši zagrebački park, održat će se po prvi put ove subote u sklopu "Trail Trophy" lige, serije dugoprugaških natjecanja u prirodnom ambijentu. Za razliku od standardnih kroseva koji su tijekom godina pripitomljeni od strane svjetske atletske federacije, i organiziraju se na prilično krotkom terenu (travnata livada s eventualno jednim ili nijednim vrlo blagim i kratkim usponom), u Dotrščini će se ovoga puta održati pravi kros u svom izvornom i davno zaboravljenom stilu, na stazi koja nudi sve njegove uzbudljive osobine: makadam, šumski put, brežuljkasti teren, uspone i nizbrdice svih profila, blatne dijelove, presijecanja potoka, pa čak i ravne komade.

Ostali organizacijski elementi kros-natjecanja su zadržani, pa će tako ženska i muška trka biti odvojene satnicom i dužinom, u skladu s pravilima koja je odredio IAAF. Najprije će u 10:30 startati čisto ženska trka na stazi dužine od 8km (standardizirana dužina), a sat vremena kasnije i muška na istoj stazi, s tom razlikom da će muškarci nakon 8-kilometarskog kruga i prolaska pored ciljnog prostora, napraviti još jedan dodatni krug od 4km (ukupno 12km, što je također standardna dužina klasičnog krosa).

Samo prvih 900 metara obije trke je široki asfaltni put kako bi se početna gužva što više razvodnila prije ulaska na usku šumsku stazu, a ostatak je u potpunosti „trail“, kako sugerira i samo ime čitave serije natjecanja, pa je od izvjesne važnosti i odabir trkačke obuće za tu trku.

Staza će biti dobro označena trakama i strelicama, a na ključnim punktovima će biti i pokazivači smjera.

Sve ostalo vezano uz ovu trku (vrijeme, lokacija, staza, prijave, satnica, kategorije, nagrade, informacije) možete pronaći na stranicama organizatora www.aksljeme.com

Dođite u subotu u Dotrščinu i upoznajte se sa ovom lijepom šumom na rubu Zagreba. Svojom svježinom i mikroklimom će u nadolazećim toplim mjesecima biti bez konkurencije najugodnije zagrebačko trkalište za sve ljubitelje mira, tišine i divljeg terena.

Tekstovi