U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Europsko prvenstvo u planinskom trčanju
Objavljeno: 08.07.2010.
Stigao je izvještaj s nedavno održanog europskog prvenstva u planinskom trčanju na kojem, je nastupila i naša brojna reprezentacija.

Proteklog vikenda u bugarskom gradiću Sapareva Banya održano je 9. Evropsko prvenstvo u planinskom trčanju. Na prvenstvu je nastupila i hrvatska reprezentacija sa sve četiri ekipe (juniorke, juniori, seniorke i seniori), a sastav ekipa određen je u svibnju nakon izborne utrke koja se održala na Sljemenu. Dvadeseteročlana ekipa (14 natjecatelja-ica, team leader, doktor, dva trenera i dva vozača) je krenula na dug i naporan put prema Bugarskoj u petak ujutro, a put je trajao punih 15 sati. U hotel smo došli navečer u 23h, ali to je ustvari bila ponoć po bugarskom vremenu.

Subota ujutro je bila rezervirana za podjelu opreme i razgledavanje staze. Budući da je hotel u kojem je bila smještena većina reprezentacija bio u skijaškom odredištu Borovec udaljenom 30-ak kilometara od Sapareve Banye, za svaki odlazak na mjesto natjecanja morali smo se voziti 40-ak minuta autobusom. A to je bilo dva puta dnevno... Ove godine evropsko prvenstvo se održalo na kružnoj stazi, tj. trčala se disciplina uphill/downhill. Prošle godine u austrijskom Telfesu trčalo se samo uzbrdo. To je već uobičajena praksa u planinskom trčanju da je jedne godine EP uphill/downhill, a SP uphill, a druge godine obrnuto. No ovogodišnja staza razlikovala se od onih prijašnjih godina po tome što se nisu radili puni krugovi, već nekakvi polukrugovi, tako da su trkači i trkačice u startno ciljni prostor dolazili samo na kraju utrke. A veliku razliku osjetili smo i na razgledavanju staze kad smo vidjeli da na stazi nema nekih ekstremno strmih uspona. Uspon je cijelo vrijeme bio nekih 10-ak posto uz par zaravnanja, a takav je bio i silazak nizbrdo. Na prvi pogled smo svi pomislili kako je takva staza lagana i nezahtjevna, no nije se pokazalo tako.

U subotu popodne bilo je otvaranje prvenstva, uobičajeno kao i svake godine. Na početku defile ulicama grada, zatim govori čelnih ljudi prvenstva i planinske organizacije te na kraju kulturno umjetnički program s folklornim društvima iz tog kraja. Veliki korak naprijed u organizaciji natjecanja Bugari su napravili u tome što su se sva događanja na prvenstvu mogla pratiti uživo na službenoj stranici prvenstva. A isti taj prijenos mogli smo gledati na velikom ekranu u startno ciljnom prostoru. Prijenos je bio vrlo kvalitetan jer su uz cijelu stazu postavili preko 20 kamera, a utrku su snimali i iz zraka s helikopterom.

U nedjelju ujutro, već u 8h bio je start prve utrke. Prve su startale juniorke, njih 39. Među njima su bile i naše cure: Monika Delač, Paula Konopka i Anda Tomaš. Juniorke su trčale stazu dugu 4,6km s 235m uspona. Pobijedila je Rumunjka Denisa Ionela Dragomir s vremenom 18:28, a iza nje su u cilj došle Turkinja Yagmur Tarhan i Ruskinja Anastasia Mikhaylova. Najbolja naša predstavnica bila je Monika Delač na 22. mjestu, Anda Tomaš je bila 28. dok je Paula Konopka zauzela 35. poziciju. Ekipno su slavile Turkinje, a naše cure su bile desete.

Poslije juniorki su startali juniori. Ukupno ih je bilo 59, a među njima tri naša juniora: Krešimir Balaško, Sven Kos i Ivan Zvonar. Oni su trčali stazu od 9km sa 495m uspona. I u ovoj konkurenciji su Turci pokazali dominaciju jer su zauzeli prva dva mjesta u pojedinačnoj konkurenciji, a tome su pridodali i ekipno prvo mjesto. Pobijedio je Huseyin Pak u vremenu 35:15 (u rezultatima krivo piše), drugi je bio Sabahattin Yildirimci dok je treće mjesto zauzeo Belgijanac Jente Joly. Najbolji od naših bio je Krešimir Balaško na 43. mjestu, a zatim Sven Kos (50.) i Ivan Zvonar (57.). Dečki su ekipno bili trinaesti.

Seniorke su trčale istu stazu kao i juniori, a na startu ih se pojavilo 62. Hrvatsku su predstavljale Barbara Belušić, Valentina Belović, Sanja Begović Geceg i Petra Gidak, a tim redom su došle na cilj. Barbara je zauzela 31. mjesto, Valentina 38., Sanja 52. i Petra 55. mjesto. Pobijedila je Francuskinja Marie Laure Dumergues u vremenu 39:13, a iza nje na cilj su došle Talijanka Valentina Belotti (svjetska prvakinja) i Ruskinja Elena Nagovitsyna. Talijanke su slavile ekipno, a naše seniorke su bile jedanaeste.

Posljednja utrka dana je kao i obično bila utrka seniora. Seniori su trčali stazu dugu 12,2km sa 685m uspona. Među 78 trkača našla su se i četiri naša: Ivica Škopac, Nikola Mikulić, Marinko Duka i Goran Murić. Pobjedu je odnio Turčin Ahmet Arslan (46:13) kojemu je ovo četvrto uzastopno slavlje na evropskim prvenstvima, a već je najavio pohod na peti naslov i to na domaćem terenu jer će se slijedeće godine EP održati u turskoj Bursi. Drugi i treći su bili Talijani Martin Dematteis i Marco De Gasperi, tako da su Talijani slavili u ekipnom dijelu natjecanja. Naši predstavnici zauzeli su slijedeće pozicije: Ivica Škopac (61.), Marinko Duka (65.), Nikola Mikulić (71.) i Goran Murić (72.), što im je na kraju donijelo ekipno 17. mjesto.

Natjecanje je završilo ceremonijom zatvaranja, večerom i završnom zabavom na kojoj je dio naših reprezentativaca (opet) bio u glavnim ulogama. U rujnu planinsku reprezentaciju očekuje svjetsko prvenstvo koje će se održati u susjednoj Sloveniji. Na to natjecanje Hrvatska ide također u punom sastavu koji će se odrediti nakon izborne utrke koja će se održati 18. srpnja na Visočici, što je ujedno i prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju.

Text: Goran Murić

Tekstovi