U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Priopćenje udruženja Marathon iz Sarajeva
Objavljeno: 24.07.2010.
Udruženje gradjana Marathon Sarajevo osnovala su 2007. godine tri strastvena trkača: Islam Djugum, Franjo Šola i Erol Mujanović koji su odlučili da ljubav prema sportu i dobrobiti sportskog načina života podijele sa svojim sugrađanima.

Već četvrtu godinu za redom to veoma uspješno rade, a primarna želja i namjera im je da promoviraju zdrav životi i podignu svijest kako kod mladih tako i starijih o mnogim bitnim stvarima u društvu.

Ovi momci su maratonci koji imaju iza sebe desetine pretrčanih maratona širom svijeta i preko 20.000 kilometara godišnje, koliko ukupno pretrče Islam, Franjo i Erol prilikom svakodnevnih treninga. Pored dugogodišnjeg uspješnog iskustva u trčanju oni su odlični menadžeri koji organiziraju već veoma poznate utrke: “ Trkom u Evropu”, “Trčimo u planine” i “Sarajevski polumaraton”, koje okupljaju veliki broj Sarajlija i takmičara iz cijelog svijeta.

Ovi važni projekti za grad Sarajevo i BiH nemaju za cilj samo promoviranje sportskog i zdravog načina života, nego se propratnim aktivnostima želi utjecati i na lokalnu ekonomiju i na ekološku svijest šire zajednice.

Sa brdskom utrkom «Trčimo u planine» i „Sarajevskim polumaratonom“, koje se održavaju u junu odnosno u septembru svake godine, obilježavaju se ujedno Svjetski dan okoliša kao i Međunarodni dan bez automobila.

Zahvaljujući stalnim aktivnostima udruženja Marathon, grad Sarajevo je u protekle tri godine posjetilo nekoliko hiljada gostiju iz inostranstva, nekoliko stotina mladih ljudi je bilo direktno uključeno u aktivnosti, što bitno popravlja sam imidž grada i države.

Vrijedni maratonci ne miruju ni tokom ljeta, uveliko se pripremaju za 4. septembarski polumaraton koji će ove godine nositi naziv „INTESA SANPAOLO OLIMPIJA POLUMARATON“, gdje se očekuje preko 400 trkača iz cijelog svijeta. Mnoge poznate kompanije su prepoznale važnost ovog sportskog i ekološkog događaja.

„Pri organizaciji ovakvih događaja neophodna je podrška sponzora. Posebno je ohrabrujuća činjenica da su brojne organizacije nastavile podržavati ovaj projekat Udruženja “Marathon” Sarajevo“, naglasio je Mujanović i dodao da podršku ove godine pružaju Intesa Sanpaolo Banka i Coca Cola Hellenic BiH kao generalni sponzori, te Grad Sarajevo, Općina Centar, Interex, Cisco, Ecoton, Lafuma i Pliva, a do septemebra će se sigurno priključiti još nekoliko organizacija.

Dugoročni cilj Udruženja „Marathon“ je da Sarajevo postane dio prestižne porodice gradova organizatora utrke maratona (42,2km), kao što je to već slučaj sa svim gradovima regiona.

Svakako treba podržati ove mlade ambiciozne ljude i sportiste za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje “Marathon”, Sarajevo
Toromanova 7, 71 000 Sarajevo
Tel: 061 356 061; Fax: 033 238 634
www.sarajevomarathon.ba

Tekstovi