U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Jarunska utrka - prva pa međunarodna
Objavljeno: 22.09.2010.
Iznimno bogat nagradni fond te bogat program nakon utrke je i uprkos "pasjem" vremenu prošli vikend na Jarunu okupio veliki broj trkača u utrci SPORTOM MIJENJAMO DIJABETES.

Sportom mijenjamo dijabetes dan, akcija koju su organizirali Novo Nordisk Hrvatska i Grad Zagreb unatoč kiši koja je uporno padala cijeli dan prošla je više nego uspješno. Zdravi kutak na kojem se mjerio šećer u krvi i glikozilirani hemoglobin građani su posjećivali već od samog jutra, a svi kojima nalaz nije bio u granicama normale imali su priliku savjetovati se s liječnicima specijalistima, dr Dariom Rahelićem, dr. Tomislavom Božekom i dr. Hrvojem Budinčevićem.

Velika gužva bila je na prijavama za utrku koja je krenula točno u 12 sati. Prije samog početka utrke sudionike je pozdravio gospodin Drago Vuina, direktor Novo Nordiska i naglasio važnost redovitog bavljenje tjelovježbom s
ciljem bolje regulacije šećerne bolesti kod bolesnika ili prevencije
dijabetesa među zdravim ljudima. Na taj način mijenjamo budućnost dijabetesa.

Lista trkača koji su trčali prvu utrku akcije Sportom mijenjamo dijabetes više je nego impresivna:

 • Lucia Kimani, bosanskohercegovačka atletičarka podrijetlom iz Kenije. Za BiH nastupala je na Olimpijskim igrama u Pekingu u disciplini maraton. Trenutačno drži četiri državna rekorda.
 • Lisa Christina Stublić hrvatska atletičarka koja drži hrvatske rekorde na 3000 metara sa zaprekama, 5000 metara i polumaratom
 • Ljiljana Ćulibrk, legenda hrvatske atletike, hrvatski rekord na 1500 metara
 • Daneja Grandovec, vrhunska slovenska atletičarka, drži slovenske rekorde na 3000 metara sa zaprekama i pobjednica ljubljanskog maratona
 • Danijela Grgić, svjetska juniorska prvakinja na 400 m, drži hrvatski rekord na 400 metara

U muškoj konkurenciji treba svakako istaknuti sljedeće: 

 • Tamas Kovacs, vrhunski mađarski atletičar, česti pobjednik cestovnih utrka 
 • Drago Paripović, hrvatski rekorder u maratonu i polumaratonu 
 • Zoran Žilić – istaknuti hrvatski maratonac i polumaratonac 
 • Dejan Patrčević, profesionalni triatlonac i među 25 TOP IronMana na
  svijetu. Državni prvak u Olimpijskom triatlonu.
 • Triatlonci Gordan Grdenić, Andrej Vištica i mnogi drugi.

Poredak pobjednika:

Muškarci 1 mjesto: Tamas Kovacs rezultat 19,02
Muškarci 2 mjesto: Zoran Žilić rezultat 19,40
Muškarci 3 mjesto: Dejan Patrčević rezultat 19,45
Muškarci 4 mjesto: Matija Lukina rezultat 20,01
Žene 1 mjesto: Lucia Kimani rezultat 20,33
Žene 2 mjesto: Lisa Christina Stublić rezultat 20,52
Žene 3 mjesto: Daneja Grandovec rezultat 22,14
Žene 4 mjesto: Matea Matošević rezultat 22,39

Najstariji sudionik utrke bio je g. Franjo Vasung, 1936. godište, koji za sebe voli kazati da je stariji punoljetnik i utrku je istrčao za respektabilnih 32,44.

Ukupno 22 diplome i novčane nagrade u iznosu od 500 do 4000 kuna pobjednicima su uručili gđa. Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica Pročelnice u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i koordinatorica za obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, Načelnica Odjela za zdravstvo u Gradskomuredu za zdravstvo i branitelje dr. Nada Brkljačić te Drago Vuina, direktor Novo Nordiska.

Voditelj programa bio je g. Nenad Pavlica, urednik sportske redakcije Radija 101. Akcija “Sportom mijenjamo dijabetes” se nastavlja i nadamo se da se iduće godine vidimo na istom mjestu.

Tekstovi