U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Zagreb Trail Trophy 2010
Objavljeno: 18.11.2010.
Bliži se završetak sve popularnije zagrebačke Trail Trophy lige. Janko objašnjava što je to trail running, gdje smo mi u tome svijetu te donosi detaljan osvrt na sve utrke naše prve hrvatske trail lige.

Hrvatski jezik je vrlo siromašan trkačkim žargonima, pa puno toga vuče iz engleskog, kao npr: jogging, futing, off road, fartlek, tapering, itd, a nema ime ni za trail running. Najjednostavniji prijevod bi bio trčanje po stazama, mada samih definicija što je trail running ima koliko i trkača.

Uglavnom, vanstadionsko dugoprugaško trčanje ima tri osnovna smjera: kros, zatim cestovno i planinsko trčanje, te ultru. Krovna organizacija cestovnog trčanja je AIMS (http://www.aimsworldrunning.org/), planinskog WMRA (http://www.wmra.info/), ultra IAU (http://www.iau-ultramarathon.org/), dok se kros još uvijek nalazi u direktnom okrilju stare dame IAAF (http://www.iaaf.org/). Trail running (zasad) još uvijek nema svoju globalnu svjetsku instituciju, upravo zato što je ovaj smjer teško uokviriti u neke općeprihvatljive standarde, mada u nekim trkački razvijenim zemljama već postoje tzv. trail udruge u okvirima (ili van njih) nacionalnih atletskih saveza. Međutim, i tu nema apsolutnog konsenzusa što sve spada, a što ne u trail running, pa npr. u Kanadi i Americi (http://www.trailrunner.com/, http://www.mountainrunning.ca/) se njihove trail udruge brinu i za planinsko trčanje, dočim u Velikoj Britaniji ne (http://www.tra-uk.org/).

Trail running je višestruko korisna varijanta trčanja. Najviše zato jer je podloga uvijek drugačija, bilo da se radi o čvrstoći, sastavu ili nagibu, što svakog trkača čini svestranijim, snažnijim i manje sklonim povredama, uobuičajenim za one koji uvijek vrte jedan te isti tip treninga ili terena. Osjećaj slobode i posebnosti koje pruža trčanje van društvenih gabarita je također nemjerljiv. Na globalnom nivou se dešava novi trkački bum, snažniji od svih dosadašnjih, a posebno je izražen u trailu, koji je ranijih godina bio relativno slabo zastupljen. Statistikama opsjednuti Amerikanci su nedavno izbacili zapanjujući podatak, da je tijekom 2009. godine čak 4 milijuna i 800 tisuća trkača participiralo u raznim trail running događanjima! Na sve to nije ostala gluha ni prateća industrija, što se najbolje vidi po sve većoj zastupljenosti off road ili trail tenisica za trčanje poznatih brendova, po sve većoj prodaji trkačkih ruksaka, štapova, čeonih lampi i ostale specijalizirane opreme za ovu pošast.

Dakle, u Hrvatskoj je po prvi put ove godine organiziran kup u trail runningu. Istina, sve su trke na lokalnom nivou (okolica Zagreba), ali su na svoj način donijele izvjesno osvježenje na našoj trkačkoj sceni. Kup je sastavljen od nekoliko starih trka, a organizirano je i par novih, upravo u svrhu obogaćivanja hrvatskog (ili barem zagrebačkog) trail running kalendara. U 12 trka smo vidjeli puno različitih varijanti natjecanja, na kojima je prodefiliralo ukupno 799 trkača, a u zadnjoj trci (Japtrek 05.12.) očekujemo da suma prebaci osam stotina, što je van svih očekivanja za prvu godinu. Kup ili liga je sastavljena od četiri krosa (Dotrščina, Sesvete, Volim trčanje, Podsused), četiri trekinga (Kameni svatovi, Medotrek, Lagvitrek, Japtrek), dva planinska maratona (Sljemenski, Samoborski), jedne planinske trke (Sljeme) i jednog off road polumaratona (Savski).

Savski polumaraton (28.02.): 265 učesnika na ravnoj stazi savskog nasipa od Boćarskog doma do jankomirskog mosta i nazad po suprotnoj obali Save. Zanimljiva varijanta standardizirane cestovne discipline polumaraton, ali naravno ne po cesti već po zemljanoj i travnatoj podlozi, uz 2km makadama.

Dotrščinski kros (10.04.): 80 učesnika u prvom pravom originalnom krosu održanom u Hrvatskoj, u šumi Dotrščina, maltene u samom gradu, kilometar udaljena od Maksimira u smjeru Sljemena. Iznimno teška staza s puno strmih uspona i nizbrdica (gdje je staza čak osiguravana i užadima), na kojoj se čak 17 puta preskače ili protrčava kroz potok. Meni osobno je ova trka bila najdraža i najveći doprinos jednom drugačijem poimanju dugoprugaškog trčanja, gdje je osim brzine i izdržljivosti trebalo imati i snage, okretnosti, pa i skočnosti kakvu smo navikli gledati samo na stiplu.

Mini-trek Kameni svatovi (24.04.): 45 učesnika u relativno kratkom trekingu od kojih 25 kilometara po zapadnom dijelu Medvednice, okolo nekad vrlo popularnog izletišta Ponikve, sa startom i ciljem ispred planinarskog doma Glavica, s kojeg se pruža najljepši sljemenski pogled na Zagreb. Mnogim cestovnim i planinskim trkačima je ovo bio prvi susret s jednom novom hrvatskom pošasti, zvanom treking, što je u biti i bio jedan od ciljeva Trail Trophy-a, da se prošire trkački horizonti. Iznimno lijepa staza, koja je vodila preko slapa Sopot i doma Risnjak, te famoznog vrška Kameni svatovi.

Sljeme (16.05.): Najstarija planinska trka u Hrvatskoj, jedna od rijetkih koja svoje prvo izdanje pamti još za vrijeme bivše Jugoslavije. Točno 100 trkača je spojilo centralni zagrebački trg Bana Jelačića s najvišim vrhom Medvednice po najpopularnijoj izletničkoj stazi Leustek. Zagrebački sportski doajen Julije Boroša, višestruki svjetski veslački veteranski prvak već 20 godina marljivo organizira ovu trku, prenoseći na mlade očigledan i beskonačan sportski entuzijazam.

Sesvetski kros (29.05.): Nešto pitomija varijanta krosa u odnosu na Dotrščinu, u popularnoj sesvetskoj šumi, koja privlači trkačku populaciju krajnje istočnog dijela Zagreba. 42 učesnika se odlično zabavilo prije, za vrijeme i poslije trke u kućnom dvorištu poznate trkačke obitelji Čuljat.

Kros Volim trčanje (22.06.): Čak 365 učesnika na jednoj od najpopularnijih trka u Hrvatskoj. Neumorni propagator Nedeljko Vareškić je u samo dvije godine iznenadio trkačku scenu s masovkom i pokazao svu moć kvalitetne propagande i jednostavnog slogana. Staza isto tako jednostavna, ni preduga ni preteška, jednom rječju za svakoga.

Sljemenski maraton (11.07.): 152 učesnika na jednoj od najtežih ali i najljepših staza u Hrvatskoj, koja prolazi preko Erberovog puta, Janičinih staza, Horvatovih stuba, Činovničke livade, te pored Hunjke, Puntijarke, Snježne kraljice i Sljemenske kapelice, sa startom i ciljem na najvišem vrhu. Puni maraton od 42km su otrčala 52 trkača, dok su ostali to odradili u 14 kilometarskim dvočlanim štafeta.

Jaskanski eko maraton (29.08.): Novi maraton u Samoborskom gorju, koji je po težini i ljepoti staze udario Sljemenskom maratonu oštru konkurenciju. Za prvu godinu 48 učesnika, od čega 20 na maratonu, a ostali na stazi od 15km. Iznimno oštri i učestali usponi i nizbrdice provele su trkače po svim poznatim vrhovima Samoborskog gorja i Plješivice.

Kros utrka Podsused-Zagreb (16.10.): Najstarija hrvatska trka, koja je svoju premijeru imala još davne 1906. godine, da bi bila obnovljena 1983., te ove jeseni doživjela svoje 28. Izdanje. 12,5 kilometara po savskom nasipu od Podsusedskog mosta preko Jaruna do Boćarskog doma privuklo je 60 trkača.

Medo Halloween Night Trekk (29.10.): Još jedna blasfemija trail, trek, challenge ili kako već sportskog inovatora Šimuna Cimermana najduža je trka trail trophy-a, barem za natjecatelj u ultra kategoriji, koji su prešli preko 60 kilomketara planinskog terena, i to po noći! Masovno bauljanje po Sljemenu u potrazi za nagradnim kontrolama koje nose bonuse privuklo je preko 200 avanturista, ali ih je u zadanom vremenskom limitu završilo tek 130.

Lagvitrek (07.11.): Inačica popularne zimske sljemenske lige Lagvić, na koju se nadovezuje 15-ak kilometara downhill trekinga od vrha Sljemena do gradskog podnožja u Mihaljevcu. Samo 41 učesnik (od ukupno 100 prijavljenih na Lagviću) se okušao u laganoj orijentaciji po popularnim sljemenskim stazama Leustek i Bikča do naselja Gračani.

Japtrek (05.12.): Preslika Lagvitreka, ali na Japetiću. U nastavku jaskanske zimske lige, kod cilja ispred planinarskog doma Japetić trkači će također dobiti karte i obići zacrtane kontrole na svom povratku na start. Po završetku trke uslijedit će i ukupno proglašenje prvog Trail Trophy-a u Hrvata.

Janko

Tekstovi