U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Čelični ljudi u 2010. godini
Objavljeno: 04.01.2011.
Krešo Jurlin nam donosi sažetak sezone 2010. dugog triatlona hrvatskih natjecatelja. Rušili su se rekordi na sve strane - najbrži, najsporiji, nastariji, najbrojniji,...

U 2010. godini bilježimo bitna dostignuća naših natjecatelja u dugom triatlonu. U okviru Međunarodnog triatlonskog saveza (ITU), održana su prvenstva Europe i svijeta na distanci trostrukog olimpijskog triatlona (s kraćim plivanjem), odnosno 4+120+30, pri čemu je Andrej Vištica osvojio 8. mjesto na Europskom prvenstvu te 20. na Svjetskom prvenstvu. U ženskoj konkurenciji zapažene nastupe ostvarile su Željka Šaban i Iva Tomić, te su osvojile 3. i 4. mjesto na Svjetskoj ljestvici dugog triatlona.

Održano je i Prvenstvo Hrvatske u dugom triatlonu u okviru utrke „Loveman“ na Bledu, na distanci polovice Ironman-a (1.9+90+21.1), pri čemu je prvakom Hrvatske postao Dejan Patrčević, novim najboljim vremenom hrvatskih natjecatelja na ovoj distanci – 3:57:11. U konkurenciji žena, prvakinja Hrvatske je Željka Šaban isto tako najboljim vremenom u povijesti hrvatskog dugog triatlona - 4:51:42.

Naši najbolji natjecatelji ostvarili su još neke vrlo vrijedne rezultate – Andrej 2. mjesto na utrci nešto kraćoj od ½ IM-a u Austriji, Dejan 10. i 14. mjesto na utrkama „Ironman 70.3“ na Djevičanskom Otočju i u Austriji, a Željka 4. mjesto na utrci Svjetske serije u dugom triatlonu na Ibizi.

Ukupno na distanci polovice Ironman-a i dvostrukoj i trostrukoj „olimpijskoj“ distanci bilježimo 45 prolazaka kroz cilj, što je prilično velik broj s obzirom da niti jedna utrka nije održana u Hrvatskoj, a veći broj završeniih utrki (47) ostvaren je samo u 2005. godini, kad smo imali čak dvije utrke dugog triatlona u Hrvatskoj (na Mljetu i Jarunu).

Nastavak povećanja broja uspješnih prolazaka kroz cilje evidentan je i na distanci punog Ironman-a (3.8+180+42.2) te je, nakon do sada rekordnih 35 puta savladane IM distance u utrkama u 2009. godini, u 2010. godini ljestvica podignuta na visokih 43. To su ostvarile 33 osobe s ukupno 39 prolazaka kroz cilj. Ova naizgled čudna računica proizlazi iz toga što su pojedinci višestruko savladali IM distance u utrkama. Josip Dikon završio je dva dvostruka i jedan „obični“ IM te je postao prvi natjecatelj iz Hrvatske s 5 puta savladanom IM distancom u 1 godini, čime je ukupan „skor“ podigao na 19. Titulom „dupli“ mogu se hvaliti i Roberto Setnik (koji je u 2010. završio još jedan IM) te Dario Ivanagić, s odličnim rezultatom – 26:28:43 i ukupno trećim mjestom na utrci u Murskoj Soboti. Još trojica natjecatelja (Grahovac, Živković i Grakalić) su u prošloj godini završili po dvije IM utrke.

U 2010. godini bilježimo i još neka posebno zanimljiva ostvarenja. Nakon što su do sada samo 4 žene iz Hrvatske završile IM (Višnja Škevin, Željka Šaban, Iva Šego i Zrinka Lodeta), u prethodnoj godini imamo novih 4 rezultata upisanih u tabelu rezultata „svih vremena“. Pored Zrinke, koja je svoj rezultat popravila za pola sata, u prošloj godini imamo tri nove Ironladies, a to su Patricija Grbčić, Iva Ruszkowski i Martina Bezek. Iva je postala najstarija hrvatska „čelična dama“ do sada (odličnim rezultatom 12:42:21), a Martina je, nakon najsporijeg zabilježenog plivanja kod naših natjecateljica (1:53:37), postavila najbolje vrijeme trčanja, kako na toj utrci (u Mađarskoj), tako i u hrvatskoj povijesti (3:41:36). Frano Kršinić je ponovno pomakao ljestvicu dobi najstarijeg „finishera“, ovaj put na brojku 58, a bilježimo i najdulji boravak na biciklu - Tomislav Ivančević je upisao vrijeme bicikliranja od 9 sati, 6 minuta i 41 sekundu.

Zahvaljujući 13 debitantskih nastupa u prethodnoj godini, IM statistika sad bilježi točno 80 imena iz Hrvatske te njihovih 210 uspješno završenih pojedinačnih utrki, što znači kako vrlo skoro očekujemo 100-tog hrvatskog Ironman-a.

Ironman“ natjecanja i nadalje pobuđuju velik interes sportske javnosti, u kojoj je najjače odjeknuo svemirski rezultat Chrissie Wellington. Nakon što su dame godinama imale velikih problema zabilježiti rezultate ispod 9 sati, u 2010. godini Chrissie je kroz cilj utrke u Roth-u (Njemačka) prošla u vremenu od 8 sati 19 minuta i 13 sekundi!! Ona je plivala izrazito brzo – 50:28, biciklirala 180 km prosječnom brzinom 39 km/h i nakon toga otrčala maraton za 2:48:54. Usudim se reći kako je to rezultat usporediv s dostignućima Usaina Bolta – teško da će biti u doglednoj budućnosti nadmašen od strane bilo koga drugog osim njih.

Ipak, unatoč popularnosti i atraktivnosti utrka srednjeg i dugog triatlona, moram zaključiti ovaj tekst važnom napomenom kako je mlađima i početnicima bolje oprobati se u kratkom triatlonu, koji je podjednako zanimljiv za natjecanje. Valja i jasno naglasiti kako su samo natjecanja u nadležnosti ITU i Hrvatskog triatlonskog saveza službena natjecanja u okviru Međunarodnog olimpijskog odbora i državne potpore sportu.

Tekst: Krešo Jurlin
Foto: UTRKE.net arhiva

Tekstovi