U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Hrana je i lijek
Objavljeno: 09.02.2007.
Poznata je izreka: Recite mi kako se hranite pa ću vam reći kakva vas budućnost čeka! Dakako, radi se o budućnosti zdravlja, mogućim bolestima, pa čak i dužini života.

O hrani i prehrani napisane su biblioteke knjiga i gotovo svakodnevno na knjižnom tržištu pojavi se neko novo djelo u kojem nas autor savjetuje što i kako jesti. Literatura o dijetama preplavljuje knjižarske police, a ženski časopisi prepuni su tekstova o zdravlju i prehrani. Tematika o zdravoj hrani puni novinske i časopisne stupce čak i onoga tiska koji samo posredno ima veze s ljudskim zdravljem.

U pravoj šumi literature o zdravoj hrani teško se snaći i obrazovanijem čitatelju, jer autori redovito hvale svoje djelo i preporučuju svoje savjete kao najbolje. Nasreću, pomnim iščitavanjem ponuđenih savjeta i primjenom logičkih zaključaka može se doći do uputa koje nam mogu koristiti. Razumljivo, ako nismo medicinski educirani, u izboru savjeta zasigurno će nam pomoći obiteljski liječnik.

Što sve hrana može

U knjizi "Hrana čudesni lijek" Jean Carper informira čitatelje što sve hrana može. Tako ta – jedna od najpriznatijih američkih autorica s područja zdravlja i prehrane, kaže kako hrana može:

 • starijim ljudima zaštititi očne leće od zamućivanja (katarakta),
 • proširiti zračne (dišne) putove i tako olakšati disanje,
 • obnoviti sitne dlačice koje u plućima pomažu u sprječavanju emfizema i kroničnog bronhitisa,
 • stvoriti tvari koje dovode do razbuktavanja reumatoidnog artritisa ili prigušivanja artritičkih bolova i oteklina,
 • djelovati poticajno na nastanak glavobolje ili astmatičnog napadaja ili ih spriječiti,
 • povećati otpornost želuca na vrijed (čir),
 • dovesti do povlačenja svrbeža i boli kod psorijaze,
 • potaknuti tijelo na stvaranje više prirodnih stanica ubojica i enterferona za obranu od infekcije,
 • napasti bakterije i viruse istom snagom kao i farmaceutski lijekovi,
 • izliječiti proljev kod djece i zatvor kod starijih osoba i
 • promijeniti imunitet "tjerajući" obične prehlade i peludnu groznicu.

Premda smo, doslovno, "bombardirani" kroz sve postojeće medije informiranja savjetima o zdravoj hrani i hrani kao lijeku, suvremeni čovjek ne može uvijek slijediti te savjete (nedostupna mu je određena, ciljana prehrana, a hrana je sve skuplja, naročito ona prirodno uzgojena…), a kada bi ih i mogao primijeniti, na putu se ispriječe komoditet i nebriga.

Spoznaju da hrana može usporiti propadanje tijela, odnosno procese starenja, i tako nam produžiti život kasno je početi primjenjivati u srednjoj ili starijoj dobi. O njoj bi trebalo misliti u mladosti, odnosno onda kada je ljudski organizam zdrav i u punoj snazi.

Eminentni svjetski stručnjaci za prehranu i zdravlje naglašavaju da se hrana već sada pokazuje kao najznačajniji lijek XXI. stoljeća, u koje smo nedavno zakoračili.

Drevni liječnici znali su da je hrana lijek

Poznato je da su drevni liječnici hranu koristili kao glavni lijek protiv niza bolesti. Moderna medicina okrenula se primjeni industrijski proizvedenih lijekova. Industriju lijekova podržavaju farmaceutske kuće, razumljivo, zbog ostvarenja profita. Međutim, u novije vrijeme medicinski znanstvenici – istraživači dokazuju da su liječnici u davnini vrlo dobro znali da hrana liječi (čak i koja, i koje bolesti) pa se suvremena medicina okreće svojim korijenima.

Golema kompjutorska baza podataka nazvana NAPRALERT na Sveučilištu Illinois u Chicagu, sadrži više od 102.000 podataka o farmakološkim atributima biljaka u čitavom svijetu.

I kineski Žuti car (prije 5.000 godina) mogao se dičiti medicinskim znanjem u kojem su zabilježeni i savjeti za liječenje ljekovitim biljem, povrćem i voćem. Tko bi znao koliko su stara saznanja našeg naroda o ljekovitosti hrane?! Usmena predaja našeg naroda prebogata je savjetima iz prirodne medicine.

drugi dio članka >>

Članak: Hrana je i lijek, autor: Borislav Ostojić
Narodni zdravstveni list, Rijeka, broj: 550-551, studeni-prosinac 2005

Tekstovi