U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Hodanje
Izbjegnite zamke i počnite hodati

Odlučili ste nešto učiniti za svoje zdravlje i hodanje tj. pješačenje je postalo vaš izbor? Kako početi? Sigurno ste čuli da postoji korist od 30 minutnog hodanja 5 puta tjedno. Vjerojatno je da ćete ispočetka za to potrošiti puno više vremena od 5 puta po 30 minuta odnosno 2,5 sata tjedno.

Zbog toga bi se moglo dogoditi da pripremanje prije i raspremanje poslije odnesu puno više vremena nego hodanje samo i time pobuditi crva sumnje u vama koji govori "Nemam ja vremena za to". Da biste izbjegli tu zamku i ne biste odustali, slijedite sljedeće jednostavne preporuke:

  • Prvi tjedan odredite 2 dana kada ćete hodati da biste svaki sljedeći tjedan dodali po još jedan dok ne dođete do 5 puta tjedno. 
  • Neka tih 30 minuta dobije na vrijednosti, kao plaćanje računa na vrijeme, vjenčanje, razgovor za prvi posao. Ipak ulažete u vlastito zdravlje.
  • 5 minuta prije zacrtanog termina obucite odjeću u kojoj se udobno osjećate i u zacrtano vrijeme izađite iz stana te hodajte 15 minuta u nekom željenom smjeru i vratite se natrag. 
  • Pokušajte izbjeći odlazak na neko mjesto automobilom nego onamo prošetajte.
  • Nemojte nikog nagovarati da ide s vama jer je ovih 30 minuta samo vaših. Uostalom, vodite li u liječničku ordinaciju nekog da vam pravi društvo?

Unatoč zamkama, pokušajte izdržati barem nekoliko tjedana, kasnije će vam to postati navika bez koje nećete moći. Opća preporuka bi bila da što više pojednostavite ovu aktivnost i na taj način izbjegnete zamke koje bi vas dovele do odustajanja.

Autor: dr. Pavao Vlahek
Izvor: Metro Express