U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Orijentacijsko trčanje
Orijentacijsko trčanje

Orijentacijsko trčanje je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s osnovnim ciljem da se uz pomoć karte i kompasa osoba orijentira i pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na karti u što kraćem vremenu. Put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam.

Natjecateljska zemljišta su šume, često nepristupačne za običnog čovjeka, s vrlo različitim oblicima vegetacije i konfiguracije zemljišta. Kontrolne točke označene su kružnicom na posebnom zemljovidu za orijentacijsko trčanje, a na zemljištu trostranom crveno bijelom zastavicom.

Duljina staze je zadana predviđenim vremenom pobjednika. Staza mora provjeravati sve tehničke i kondicijske sposobnosti natjecatelja. Različitost zemljišta uvjetuje sposobnost brze prilagodbe uvjetima natjecanja.

Orijentacijsko trčanje od natjecatelja zahtjeva izdržljivost i odlične kognitivne sposobnosti. Fizički i psihički napori koje se mora savladati uspoređuju se s naporima maratona uz rješavanje složenih kognitivnih problema vizualizacije zemljišta iz zemljovida.

I uz dugogodišnje iskustvo teško je točno odrediti udio razboritosti, odnosno razmišljanja i trčanja u cjelokupnosti sporta. Jedino što možete zaključiti jest da se pojedini udio obje komponente mijenja zavisno od zemljišta prikazanog zemljovidom i zadanog puta kojeg sportaš mora prijeći, odnosno od natjecanja do natjecanja je drugačiji. Upravo iz navedenih razloga u ovom sportu ne uživaju samo odlični atletičari, već i svi oni koji uz manju snagu i brzinu vrlo dobro vladaju tehnikom orijentiranja i brzog čitanja zemljovida.

Navest ćemo samo neke prednosti orijentacijskog trčanja: 

  • aktivan boravak u čistoj i nezagađenoj prirodi, udaljenoj od urbanih sredina 
  • utjecaj povoljnih vremenskih parametara (zrak, sunce, voda, viša nadmorska visina) 
  • višestruka psihofizička angažiranost učesnika, odnosno cjelokupnog organizma svakog pojedinca u optimalnim klimatskim uvjetima 
  • pristupačnost bavljenja ovim sportom za sve uzraste oba spola, bez obzira na njihova početna znanja i psihofizičku kondiciju.

Discipline
Uvodeći natjecateljsku komponentu orijentacijsko kretanje dobiva športsko obilježje s osnovnim ciljem pronalaženjem zadanih objekata u što kraćem vremenu - trčanjem i odvija se u okviru zadanih propozicija i pravila - sportaši se natječu u okviru niza kategorija, različitih tipova natjecanja, osvajajući plasman.

Natjecanja se održavaju u kategorijama po uzrastu (od 10 do 90 godina) i po znanju: A, B, C kategorije te E za članove izborne vrste.

Svjetska civilna prvenstva se održavaju od 2001. u disciplinama: Sprint (10-15 min vrijeme pobjednika), Kratka staza (25 min), Duga staza (vrijeme pobjednika 80-90 min. muški i 60-70 min. žene), te Štafeta od 4 člana.

Izvor: www.vihor.hr